Re: Pronajem kurtu
1. Do nákladů jej dostanete prostřednictvím odpisů (§24 odst.2)
2. Ano (§5 odst.3)
3. Krátkodobý pronájem není osvobozeným plněním (§56 odst.4), tudíž při tomto pronájmu (pokud to tak bude - přečtěte) by měla být odváděna daň na výstupu, tudíž u stavebních prací by nárok na odpočet byl.
*** Teď Vám nerozumím. Pokud jsou to příjmy §9, tak k nim i tak přistupujete. V tom paragrafu máte uvedeno jak je to s příjmy a výdaji (je to v podstatě stejné jako u živnosti - výdaje od §24). Ale je tu ještě jedna věc - vycházela jsem z toho, že Vám na ŽÚ řekli, že nepotřebujete ŽL. K pronájmu nemovitostí (a bytů a nebytových prostor) skutečně nepotřebujete ŽL, pokud k tomuto neposkytujete další služby (§4 ŽZ). Zkuste si to ještě jednou ověřit a řekněte, jakou máte vlastně představu ohledně toho provozu.***
*** Není důvod se omlouvat :-)). Předpokládám, že vedete DE. Takže především bude nutné pro účely DPH vést jednu evidenci. A teď záleží, jak se rozhodnete ohledně daní z příjmu. Pokud kurty zahrnete do OM (výdaj - odpisy - §7), pak příjmy z pronájmu budete taky zahrnovat do příjmů §7. Budete mít vlastně jednu nijak nerozlišenou evidenci - asi tak, jak ji vedete dosud. Pokud byste ale kurty nechtěl zahrnout do OM a přistupovat k tomu jako k příjmům §9, budete si muset v té jedné evidenci nějak rozlišit příjmy a výdaje, které spadají pod §9, protože je takto budete muset uvést odděleně v DP. Ten druhý způsob má výhodu v tom, že příjmy §9 Vám nebudou vstupovat do základu pro soc. a zdr. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 9. 2005 13:10
Chtěl bych postavit kurt a pronajímat ho. Na ŽÚ mi řekli,že k tomu nepotřebuji ŽL. Předpokládám tedy, že bych zdaňoval jako příjem z pronájmu. Tedy:
1. Mohu si jako výdaj oproti tomuto příjmu uplatnit náklady na vybudování ?
2. Pokud ano a byl bych 1. rok ve ztrátě, mohu ztrátu uplatnit vůči všem příjmům (jsem OSVČ-elektrikář)
3. Mohu u stavebních prací uplatnit DPH (Jsem OSVČ-plátce)? (Předpokládám, že ne, ale chci mít jistotu)
Děkuji