Re: přečerpaná dovolená
1. Výpověď dohodou je nesmysl - navrhl-li dohodu k uvedenému datu, nemusí na dohodu zaměstnavatel přistoupit a může si počkat na řádnou výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou.
2. Dovolím si upřesnit odpověď předchozího účastníka - srazit náhradu za přebranou dovolenou. Toto lze i bez souhlasu zaměstnance.
Jenom bych chtěla ještě připomenout, že za dobu čerpání části dovolené, kterou přečerpal, vlastně čerpal neplacené volno. Nezapomeňte na pojistné.
A co to tedy je? Zaměstnanci srazíte náhradu mzdy a vrátíte pojistné a daň za dobu čerpání dovolené na kterou neměl nárok. Tedy za tuto dobu pojistné žádné neplatil. V evidenci docházky má asi zapsanou dovolenou, ale fakticky tuto nečerpal a tedy by měl zaplatit zdravotní pojistné jako by čerpal neplacené volno.Když by zaměstnanec požádal o dovolenou, kterou by měl již vyčerpanou, ve většině případů mu zaměstnavatel dá souhlas s čerpáním neplaceného volna. Zde také srážíte zdravotní pojistné z MM.
Snad budou ještě další příspěvky k tomuto problému a dovíme se více. Zatím přejí krásný den
Mám stejný názor jako p.j.Waldman. V odborné literatuře(myslím tím různé právní názory a výklady) se sice v poslední době objevuje, že právě v tomto případě se jedná o v podstatě nepl.volno a že se má zaplatit zdr.pojištění apod. . K doplácení ZP by mělo dojít podle mého názoru jen v tom případě, kdy by se po srážce z hrubé mzdy (z náhrady za dovolenou,která byla přečerpána) dostala mzda - vyměř.základ pod minimum pro odvod. Tady by pak neobstálo,že bylo při placené dovolené zdr.poj.odvedeno.
Teď jste mne svou diskuzi pěkně rozhodili. Máte p. Jiřko nějakou odvolávku na zákon? Jde mi o to, že v březnu 2005 jsem byla na kontrole u VZP a právě tento případ mi ZP vyčíslila jako nedoplatek, samozřejmě i s penálem. Od té doby odvádím ZP jak popisuje p. Elen. Snad bych se ještě mohla odvolat?Prosím, sdělte nějaký konkrétní zákon nebo literaturu, na kterou se odvoláváte. Děkuji.
neznám zákon.úpravu, ale myslím,že i většina mzdových programů je nastavena tak, že při odečtu přečerpané dovolené by se rozhodila celková tabulka o odprac.dnech, proto by asi opravdu mělo být, že při odpočtu -2 dny dovolené by mělo natoupit +2 dny neplacené volno, program mi sám připočte dle nastavených parametrů základnu pro výpočet zdr.poj.vyšší....
pravdou je,že jsem to doposud nedělala, přečerpanou dovolenou tak 1x za rok a to při kontrole na to nepřišli...
Je to můj názor. Vycházím z toho,že neplacené volno nelze zaměstnanci nařídit, ale musí si o něj požádat. Rovněž tak v zákoně o ZP - odvádí se (mimo jiné) z neplaceného volna. Dále se odvádí , není -li dodržen vmin.vyměř.základ za dobu trvání pr.poměru. V takovém případě ,kdy Vám předcházející radí,že na mzdovém listě vykazuje v minusu dny ,se mi zdá s prominutím nesmyslné :)),protože v tom výplatním období (měsíci),kdy srážíte za přeplatek se nejedná o dny , ale o snížení náhrady v Kč).
Takže teď tady máte hned několik názorů. Doporučuji, zavolejte si na zdravotní pojišťovnu a zcela anonymně se zeptejte na tento případ. Pak nám dejte vědět.
Stále zastávám názor, že by v tomto případě šlo o neplacené volno, i když připouštím, za dobu přečerpání dovolené, ale nějak se přečerpaná dovolená vypořádat musí, a asi mi už tento zaměstnanec tyto dny neodpracuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ klesnou zpětně minimální zálohy na sociální pojištění, schválili poslanci
Místo založení s.r.o. raději EU Inc.? Vznikne nová evropská forma firem
Vyplňujete přiznání a přehledy za rok 2026? Pozor na tyto časté chyby
Krátké připomenutí povinností zaměstnavatelů před spuštěním JMHZ
Poplatky u lékařů: Co by měli vědět OSVČ a živnostníci
Nevyčerpané nemocenské u OSVČ: Bude mít vliv na výši důchodu?
2. 9. 2005 15:09
Mám dotaz - zaměstnanec si vybral všechnu dovolenou za r.2005 a nyní dal výpověď k 15.9. dohodou.Co s tím??Děkuji.