Re: Přívýdělek
áleží na tom, jak velký to bude příjem a zda se máí jednat o podnikání nebo o vedlejší prac.poměr.
Pokud by to byl vedlejší p.p. a jeho výše nepřesáhne 5000, budete zdaňován srážkovou daní ve výši 15 %. Tato daň je konečná a takto zdaněbý příjem se nezahrnuje do ročního vyýčtování daně. POkud by ale jen v jediném měsíci příjem překročil 5000 ( a byl tudíž daněn zálohovou daní), měl byste tedy současný příjem od dvou plátců daně se zálohovou daní, byl byste povinen podat si přiznání k dani sám.
U podnikání - sečtete si oba příjmy (ze zaměstnání a z podnikání) a zdaníte dohromady v přiznání k dani. Zálohově sražené daně zaměstnavatelem se v přiznání samozřejmě
vyúčtují.
>>Chci se zeptat,jakým způsobem platit daň z
>>příjmu,když
>>jsem normální zaměstnanec firmy,ta mi každý měsíc
>>strhává zálohu na daň a každoročně provádí i
>>vyrovnání
>>daně a přitom si chci občas přivydělat. Díky za radu.
>>Frankie
> áleží na tom, jak velký to bude příjem a zda se máí
>jednat o podnikání nebo o vedlejší prac.poměr.
>Pokud by to byl vedlejší p.p. a jeho výše nepřesáhne
>5000, budete zdaňován srážkovou daní ve výši 15 %.
>Tato daň je konečná a takto zdaněbý příjem se nezahrnuje
>do ročního vyýčtování daně. POkud by ale jen v jediném
>měsíci příjem překročil 5000 ( a byl tudíž daněn
>zálohovou daní), měl byste tedy současný příjem od dvou
>plátců daně se zálohovou daní, byl byste povinen podat si
>přiznání k dani sám.
>U podnikání - sečtete si oba příjmy (ze zaměstnání a z
>podnikání) a zdaníte dohromady v přiznání k dani.
>Zálohově sražené daně zaměstnavatelem se v přiznání
>samozřejmě
> vyúčtují.
Nebude se jednat ani o podnikání ani o vedlejší p.p., spíše o občasný přívýdělek(konkr. občasný nákup a prodej ojetého automobilu-pokud správně chápu zákon o dani z příjmu,tak když ojetý vůz prodám v době kratší,než jeden rok od jeho koupě,tak je třeba takový příjem zdanit).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 9. 2005 14:53
Chci se zeptat,jakým způsobem platit daň z příjmu,když jsem normální zaměstnanec firmy,ta mi každý měsíc strhává zálohu na daň a každoročně provádí i vyrovnání daně a přitom si chci občas přivydělat. Díky za radu. Frankie