Dobrý den,
z Vašeho dotazu plyne, že paní je vedena na úřadu práce, tedy nepobírá podporu v nezaměstnanosti ani v rekvalifikaci a může si přivydělat v tzv. nekolidujícím zaměstnání, tj. zaměstnání s příjmem či odměnou maximálně do 4000 korun měsíčně (polovina minimální mzdy). Paní patří mezi osoby, za které platí zdravotní pojištění stát, sociální za ni samozřejmě neplatí nikdo.
Omezení u dohody o provedení práce chápete naprosto správně. Dohoda o provedení práce u jednoho zaměstnavatele je omezena maximálním počtem sjednaných hodin. Na počtu sjednaných dohod nezáleží, důležité je nepřekročení celkového počtu 300 hodin ročně u každého zaměstnavatele. Měla byste tedy dohodu o provedení práce ukončit a na poslední čtvrtletí sjednat pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti. Ideální je skutečně dohoda o pracovní činnosti s odměnou maximálně 2499 korun měsíčně (nebude podléhat odvodům sociálního a zdravotního pojištění). Odvody by se týkaly dohody s měsíční odměnou 2500 korun a výše.
Dagmar Kučerová :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 10. 2012 14:15
Dobrý den, pracuji jako učitelka na Zš, ale současně jsem osvč - na vedlejší prac. činnost, neb vlastním obchod s dětským oblečením. Nyní mi v obchodě prodává paní, která je vedena na Úřade práce. Sepsala jsem s ní Dohodu o provedení práce a již má skoro po roce odpracováno 300 hodin. Výdělek mohla mít jen do 4000,-Kč měsíčně, neb je vedena na úřadě práce a ten jí platí zdrav. a soc.pojištění a touto částkou je paní omezena. Já ji zaměstnat nemohu,neb nemáme takové zisky. Zaplatím nájem, další výdaje + plat a jsme na nule. Víceméně mám obchod jako svůj koníček a prodavačky si mohou přivydělat.
Můj dotaz zní, zda s ní mohu nyní Dohodu ukončit a zda mám jinou možnost, aby mohla dál pracovat. MOhu s ní uzavřít Dohodu znovu a bude se zase počítat znovu 300 hodin?? Dle mého může pracovník mít více Dohod, ale stejně celkem dohromady si může odpracovat pouze 300 za kalendářní rok, chápu to dobře? Jinak bych mohla ukončovat DOhodu každý měsíc, to určitě nelze, vždy je tam podmínka 300 hodin za rok.
Na Úřadě ji paní řekla, ať s ní ukončím Dohodu o provedení práce a uzavřu Dohodu o pracovní činnosti a měsíčně si v hrubém může vydělat 2500,-Kč. Jde mi pouze o tyto poslední tři měsíce v roce - říjen,listopad, prosinec, protože od ledna 2013 s ní uzavřu Dohodu o provedení práce a nechám ji odpracovat 300 hodin za rok.
Dotaz tedy zní, že na Dohodu o provedení práce má již odpracováno 300 hodin a zda tedy s ní mohu na poslední kvartál uzavřít Dohodu o provedenípracovníčinnosti s výdělkem 2500,-Kč hrubého měsíčně.
MOc děkuji za odpověď, případně informace doplním přes email, děkuji. Větrovská