Hlavní navigace

Sosiální x Nemocenské pojištění

  • (neregistrovaný)

    5. 9. 2005 17:47

    Pěkný den přeji,
    V zákoně o nemocenském pojištění se píše, že při příležitostném zamětnání (např. při mzdě do 400,-) se nemusí platit nemocenské pojištění. Nemocenské pojištění je ale jen část celého sicuální pojištění. V zákoně o sociálním pojištění jsem žádné takovéto osvobození nenašel. Znamená to, že se neplatí jen nemocenské pojištění a zbytek (důchodové zabezpečení + politika zaměstnanosti ) se platit musí? Jsem z toho Jelen :-(

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 9. 2005 18:00

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Sosiální x Nemocenské pojištění
      Ale ne, nechce se mně teď hledat přesná znění, ale je to tak, že jestliže odměna za celý měsíc činí MÉNĚ než 400 Kč, pak nepodléhá odvodům sociálního a zdravotního pojištění. Např. máte smluvenou dohodu o pracovní činnosti od 1.8. a dále, pracujete jen dle potřeby (v malém rozsahu) a za celý měsíc vyděláte do 399 Kč, nesráží se žádné pojistné. Pokud odměna dosáhne 400, už odvodům podléhá.
      A dále je další kategorie, a to nahodilé a jednorázové zaměstnání, které podle ujednání nemělo trvat a ani netrvalo déle než 7 kal. dnů po sobě jdoucích. Pak tento výdělek, i když přesáhne uvedených 399 Kč, také nepodléhá odvodům pojištění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).