Zmena tydeni pracovni doby

• (neregistrovaný)

6. 9. 2005 14:52

Dobry den , mame na vas dotaz . Mame pracovni smlouvu na 37,5h/tydne . Zamestnavatel nam nyni zmenil rozpis sluzeb . Po podrobnem prostudovani jsme vsak zjistili , ze jiz neodpracujeme 37,5/tydne , ale nekdy je to mene nebo vice . Mesicne by nam hodiny take nevychazely . Byli bychom par mesicu v plusu a nekolik mesicu v minusu . K hodinovemu vyrovnani by doslo az behem sedmi mesicu . Zajimalo by nas , jak by to mel zamestnavatel resit v pripade , ze nam bude jeden mesic chybet nekolik hodin . Bojime se , abychom pak dalsi mesic nemuseli chodit do prace navic a hodiny si nadelavat . Pracovni smlouvu mame vsak stale na 37,5h/tydne . Toto jednani nam prijde neseriozni , kdyz zamestnavateli vyjdeme vstric , odpracujeme sluzby dle rozpisu a potom si musime chybejici hodiny nahrazovat nasledujici mesic .
    Musi nam zamestnavatel zmenit i pracovni smlouvu?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 9. 2005 14:54

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Zmena tydeni pracovni doby
      pokud máte týdenní úvazek v pr.smlouvě,musí upravit pr.smlouvu....a obě strany podepsat....jinak je změna neplatná..

• 6. 9. 2005 15:40

Jiřka (neregistrovaný)

Je pravda, že pokud máte ve smlouvě smluveno, že budete pracovat vždy 37,5 h týdně, pak změna může být jen za souhlasu obou stran. Já ale z dotazu usuzuji, že se jedná o nepřetržitý provoz s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou, u kterého je určená maximální pracovní doba průměrně 37,5 h týdně a kde o rozvrhu směn rozhoduje zaměstnavatel. Maximální počet pracovních hodin zjistí tak, že vynásobí pracovní dny v roce 7,5 hodinami. Tento počet hodin pak rozvrhne do směn tak, aby byl dodržen ZP (nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami a odpočinek v 7mi dnech po sobě jdoucích). To znamená, že některý týden odpracujete méně hodin, jiný více, v některém měsíci to bude méně hodin, v jiném více a srovnává se to až za určité (určené) období - třeba za několik měsíců.

• 6. 9. 2005 18:17

Mám jenom poznámku, maximální počet pracovních hodin zjistí tak, že vynásobí počet týdnů x 37,5 hodin.

• 7. 9. 2005 22:10

Jiřka (neregistrovaný)

Nesmysl. Počet týdnů v roce není vyjádřen celým číslem a také počet svátků je každý rok jiný. Musí se vzít pracovní dny v tom konkrétním roce a vynásobit úvazkem.

• 7. 9. 2005 22:44

Pak se tedy ptám, jak zjistím dopředu pracovní dny u nepravidelné pracovní doby, když nemám rozpis na celý rok? A není podmínkou mít celé číslo, existuje zaokrouhlování, které se používá v celé řadě případů. A počet svátků je pořád stejný až do změny příslušného zákona.

• 8. 9. 2005 15:02

Jiřka (neregistrovaný)

Prosím Vás, nejprve přece musíte zjistit maximální fond pracovní doby v roce každého pracovníka. Ten zjistíte tak, že si nejprve ujasníte, v jakém režimu ten člověk pracuje. Když pracuje ve dvousměnném provoze, má maximální roční pracovní dobu 7,75 x pracovní dny v roce (zjistíte podle kalendáře - v roce 2005 je 253 pracovních dnů a 7 svátků v pracovních dnech a 5 svátků o víkendech), když pracuje ve třísměnném a nepřetržitém provoze, má max. roční prac. dobu 7,5 h x pracovní dny, ostatní mají maximální roční pracovní dobu 8 h x pracovní dny v roce. Toto jsou MAXIMÁLNÍ fondy pracovní doby v roce. Samozřejmě, že když někdo pracuje na zkrácený úvazek, třeba 5 h, pak bude jeho roční fond 5 h x pracovní dny v roce. Takto vypočítané hodiny pak rozhodíte do směn, tzn. že vypracujete každému pracovníkovi jeho rozpis směn.
      Když pracovníkovi, který NEPRACUJE v nepřetržitém provoze, připadne směna na svátek, nemusí ho odpracovat, je doma a za ten den dostane náhradu mzdy.
      Když pracovníkovi, který PRACUJE v nepřetržitém provoze, připadne směna na svátek, nemůže zůstat doma. Musí směnu odpracovat a pak si buď v jiný SVŮJ PRACOVNÍ den vybere náhradní volno, které má proplaceno průměrem, nebo dostane za ten odpracovaný svátek 100% příplatek. (přednost má vybrání volna).

• 8. 9. 2005 19:40

Zdx. (neregistrovaný)

Paní Jiřko, jediný spor, který vedeme, je o maximální možné pracovní době v roce. Bohužel i Váš výklad přispívá k četným dotazům typu - nadpracovávání svátků ap., kterými se to tady jenom hemží. Pokud jde o délku pracovní doby, pak zákoník práce uvádí jediné měřítko pro pracovní dobu, a to je stanovená týdenní pracovní doba - případně krácena dle režimu práce. To znamená, že musím vzít 52 celých týdnů a 1/7 týdne pro letošní rok (pokud jsem se dobře díval) a vynásobit příslušnou týdenní pracovní dobou a to je maximální doba, kterou by za určitých okolností pracovník měl odpracovat. Vámi uváděný příklad 253 pracovních dnů pro rok 2005 platí pouze pro pracovníky, kteří pracují od pondělí do pátku a mají volno v sobotu a neděli a není ho možné vztahovat na jiné rozvržení pracovních směn. Pokud bude mít pracovník volné dny v týdnu nepravidelně, lehce se mu může stát, že letos nebude mít 253 pracovních dnů, ale třeba 257 a to tím, že mu více svátků padne do jeho volných dnů. A to je více, než udáváte Vy. Věřte mi, že to co píši není jenom můj názor, ale i zde to již jiní poradci několikrát psali, žádný jednotný fond pracovní doby neexistuje, existuje jenom týdenní pracovní doba.

• 8. 9. 2005 22:49

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, já vím, že jsou kolem toho spory. Nikde jsem v odborné publikaci nenašla ten návod, který uvádíte. Ale pak se mně zdá, že by bylo nespravedlivé, aby ti, co pracují v nepřetržitém režimu, měli odpracovat za rok více hodin než ti ostatní. Ne?

• 9. 9. 2005 0:30

Zdx. (neregistrovaný)

Jenže my se bavíme o maximálně možné odpracované době za rok, která zdaleka zase nebude splněna. V praxi se i lidem v nepřetržitém provozu řada svátků trefí do dne kdy jim vychází směna a pak buď volno jindy nebo peníze, jak jste psala. Když jsme u té spravedlnosti, uvedu Vám příklad ze života. Sousedka má pravidlnou pracovní dobu, jenom má volné dny v týdnu NE, PO a každou sobotu pracuje. Takže ona proti mě, každý rok v měsíci, kdy jsou velikonoce fyzicky odpracuje o 1 den více, protože v sobotu před velokonočním pondělí je v práci (já doma) a v pondělí jsme doma oba dva, jenže mě odpadla směna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).