Re: Výpočet dovolené při změně úvazku
1) hodinový průměr nemůže být nižší než 41,32 (7185/21,74/8)
2) náhrada ušlého výdělku při dovolené - uchází mzda za 8 hodin
3) 20 hodin týdně může být 4 hodiny v 5 dnech nebo 10 hodin ve dvou dnech a to může mít vliv na nárok na dovolenou
Min.mzda - 42,50 Kč při 40 hod.stanovené týdenní prac.době.
Tudíž i nejnižší výše náhrady mzdy za hod.
Děkuji. Jak se skutečně stanovuje nejnižší výše náhrady mzdy za hod ?
Ještě bych se chtěla zeptat jestli má zaměstnanec s polovičním úvazkem stejný nárok na dovolenou, co se týče počtu dní v roce, jak zaměstnanec pracující na plný úvazek. Děkuji
Min.výše náhrady mzdy je dána zákonem o mzdě.Zákon nestanovuje výši této náhrady , ale ukládá to,že nesmí být nižší než min.mzda. Vím, co asi máte na mysli : jak se skutečně vypočítává. Do určité doby bylo možné logicky spočítat z měsíční min.mzdy podle stanovené(plánované)prac.doby v tom kterém režimu min.hodinovou mzdu(která byla s min. v Naříz.vl. shodná). Od určité doby je výše hodinové mzdy Nařízeními vlády stanovena.
Na druhý dotaz : pokud pracuje 5 dnů v týdnu,avšak s kratším prac.úvazkem (př.4 hod/denně) má stejný roční nárok (4 týdny, 5 týdnů) jako ten ,kdo má plný úvazek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 9. 2005 16:07
Dobrý den. Počítám náhradu za dovolenou zaměstnanci a nevím, jestli postup je správný. Zaměstnanec v měsících 04-06/05 byl zaměstnán na 20h/týden (pol.úvazek). Od 07/05 je na 40 h/týden (plný úvazek). Dovolenou mu počítám za měsíc srpen, tzn., z průměru za měsíce 04-06/05. Průměr mně vychází na 41 Kč. Pak jsem postupovala následovně: 41*4(denní úvazek)*10(počet dní dovolené) = 1640 Kč nebo mám již brát v úvahu 8-denní úvazek, tedy 41*8*10 = 3280 Kč ?
Předem děkuji