Re: DPH
>Obkladač coby subdodavatel obkládá schody v novostavbě
>rodinného domu, tyto práce fakturuje firmě, která
>práce spolu s jinými fakturuje majiteli rodinného domu.
>
>Domnívám se, že není správné, když obkladač fakturuje
>"firmě" za práce na RD s 19 % DPH a firma fakturuje
>majiteli domu s 5 % DPH. Předmět plnění DPH je přece
>stále stejný, tudíž i obkladač by měl fakturovat s 5 %
>DPH.
>
>Co si myslíte o popsaném příkladu?
Subdodávka je předmětem prací v bytovém domě, 5%.Jako akci si "firma" nemůže dávat do odpočtu vyšší DPH,než uskutečňuje.
>
Ano, obkladač by si měl vyžádat stavební povolení a fakturovat s 5% DPH. Ta firma se na tom jen "nabaluje".
JO, ale pokud bude subdodavatel plátce (použije 19 % DPH) a "hlavní" dodavtel neplátce, tak v konečném důsledky zaplatí zákazník "zbytečně" rozdíl sazeb DPH ve výši 14 %.
Já jsem skutečně zastáncem toho, že předmět díla je stále stejný, takže i samotný subdodavatel musí použít sazbu 5 %. A v případě, že subdodavatel hlavnímu dodavateli vyfakturuje 19 % DPH a tutu DPH si bude hlavní dodavatel nárokovat (když jde oobytové účely) v nadměrném odpočtu, tak se dostane do problému v případě kontroly ze strany FU ...
Vidíte trávu růst??? Pokud mi zákon něco nezakazuje, nelze se dovolávat takového zákazu. Skutečnost, že se o něčem podobném uvažovalo, avšak do zákona se nedostalo, neznamená, že je možno tímto argumentovat.
A k stavební firmě - zhotoviteli RD, neplátci daně, který si nechá dělat subdodávky, s tím neplátcovstvím - to snad nemyslíte vážně???
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 9. 2005 9:48
Obkladač coby subdodavatel obkládá schody v novostavbě rodinného domu, tyto práce fakturuje firmě, která práce spolu s jinými fakturuje majiteli rodinného domu.
Domnívám se, že není správné, když obkladač fakturuje "firmě" za práce na RD s 19 % DPH a firma fakturuje majiteli domu s 5 % DPH. Předmět plnění DPH je přece stále stejný, tudíž i obkladač by měl fakturovat s 5 % DPH.
Co si myslíte o popsaném příkladu?