Přiznání k DPH - ZÁLOHOVÉ FAKTURY

• 7. 10. 2012 19:37

Dobrý den,

prosím Vás, když vystavím v daném DPH období zálohovou fakturu, musím jí zahrnout do přiznání k DPH v tomto čtvrtletí , nebo zahrnu celkovou sumu i s konečnou platbou do přiznání až v období, kdy mi bylo zboží doplaceno? Jestliže na části, jak je to? Záloha je na 50% celkové sumy, takže započítám poloviční investici do zboží a z toho pak vypočítám daň? S tím, že pak dopočítám druhou polovinu?

děkuji za radu,

Vladimír

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 10. 2012 19:43

Rop

a) vedete daňovou evidenci, výdaje paušálem nebo účetnictví (podvojné)?
      b) byla zaplacena v daném čtvrtletí?

• 7. 10. 2012 20:06

bez přezdívky

Zdravím Vás, pane Říha,

děkuji Vám za odpovědi... vedu si daňovou evidenci, účetnictví ne, ani paušál. Záloha mi byla proplacena v tomto čtvrtletí, a nyní právě řeším, jak to mám spočítat..

hezký večer,

V.

• 7. 10. 2012 21:42

Rop

Zásadní rozdíl je právě mezi daňovou evidencí a účetnictvím v okamžiku povinnosti odvést DPH ze zálohy:

Účetnictví:
      1. zálohová faktura - ta je vždy bez vyčíslení DPH (případně s informativním vyčíslením DPH)
      2. na základě zaplacené zálohy se vystaví daňový doklad o přijaté platbě a k tomuto datu se odvede DPH (a doklad se odešle odběrateli)
      3. k DUZP se zúčtuje záloha a případně se odvede zbytek DPH (pokud tedy byla záloha na 100 % ceny pak se neodvádí žádné DPH)

Daňová evidence:
      1. zálohová faktura - ta je vždy bez vyčíslení DPH (případně s informativním vyčíslením DPH)
      2. na základě zaplacené zálohy se nic nevystavuje a žádné DPH se neodvádí
      3. k DUZP se zúčtuje záloha a odvede se celé DPH

Pozn.: i ten kdo vede daňovou evidenci může postupovat jako kdyby vedl účetnictví (tzn. odvést DPH z došlé zálohy - přijaté platby).

čili je na vás jak to uděláte ... já bych volil cestu menšího odporu, tzn. ze záloh bych DPH neodváděl

Viz § 21 odst. 1 a 2 zákona o DPH

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).