Státní příspěvky pro studenty.

• (neregistrovaný)

7. 9. 2005 13:26

Jsem student (21) VŠ , vydělávám si na různých brigádách. Prac. smlouvy za jedno obdobý >5 000kč čili Daň z Příjmu 20% které mi stát příští rok vrátí.

Mám sjednaný penzijní připojištění do 65 let roční vklad <12 000kč Mám nárok, jako student, na státní příspěvky Penzijního Připojištění? Jak mohu tento nárok uplatnit?

Bohužel jsem můj problém nikde v diskuzy nenašel a pokud někde je tak prosím alespoň odkaz.

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 9. 2005 18:57

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Státní příspěvky pro studenty.
      >Jsem student (21) VŠ , vydělávám si na různých
      >brigádách. Prac. smlouvy za jedno obdobý >5 000kč čili Daň z
      >Příjmu 20% které mi stát příští rok vrátí.

Otázce nerozumím, upřesněte.
      >
      >Mám sjednaný penzijní připojištění do 65 let roční
      >vklad <12 000kč Mám nárok, jako student, na státní
      >příspěvky Penzijního Připojištění? Jak mohu tento nárok
      >uplatnit?
      U penzijního pojištění není vůbec rozhodující,že jste student.
      Tím, že jste pojištěn,máte uzavřenu smlouvu a hlavně platíte
      (spoříte) ve sjednaných termínech, vzniká Vám nárok na státní příspěvek. Tento se připisuje najednou a to jednou ročně,prohlédněte si výpis z účtu.
      Myslíte-li na odpočet (max.12.000,- z daně),musáte spořit 18ooo ročně, aby mohla být tato částka uplatněna. Pokud máte více příjmů za rok, můžete si je po skončení roku zahrnout do přiznání k dani ( ovšem jen ty ,které byly daněny zálohovou daní,nikoli srážkovou) a uplatnit si všechny odpočty , vč. penzijního spoření. Nebo můžete požádat svého posledního
      zaměstnavatele o roční zúčtování daně a vše mu doložit.

Bohužel jsem můj problém nikde v diskuzy nenašel a
      >pokud někde je tak prosím alespoň odkaz.
      >
      >Děkuji

• 8. 9. 2005 14:07

J.Vodička (neregistrovaný)

>>Jsem student (21) VŠ , vydělávám si na různých
      >>brigádách. Prac. smlouvy za jedno obdobý >5 000kč čili
      >>>Daň z
      >>Příjmu 20% které mi stát příští rok vrátí.
      >
      >Otázce nerozumím, upřesněte.
      Myslel jsem to že hrubý výdělek na smlouvu je větší než 5000,- což znamená že neplatím 15% ale 20% Když na konci roku podám daňové přiznání tuším formulář A a k tomu přidám potvrzení o studiu,tak mi stát tuto částku vrátí.

>>
      >>Mám sjednaný penzijní připojištění do 65 let roční
      >>vklad <12 000kč Mám nárok, jako student, na státní
      >>příspěvky Penzijního Připojištění? Jak mohu tento
      >>nárok
      >>uplatnit?
      >U penzijního pojištění není vůbec rozhodující,že jste
      >student.
      >Tím, že jste pojištěn,máte uzavřenu smlouvu a hlavně
      >platíte
      >(spoříte) ve sjednaných termínech, vzniká Vám nárok na
      >státní příspěvek. Tento se připisuje najednou a to
      >jednou ročně,prohlédněte si výpis z účtu.
      Tak to jsem zvědav jestli to tam příští rok bude. Děkuji za odpověď.

>Myslíte-li na odpočet (max.12.000,- z daně),musáte
      >spořit 18ooo ročně, aby mohla být tato částka uplatněna.
      >Pokud máte více příjmů za rok, můžete si je po
      >skončení roku zahrnout do přiznání k dani ( ovšem jen ty
      >,které byly daněny zálohovou daní,nikoli srážkovou) a
      >uplatnit si všechny odpočty , vč. penzijního spoření. Nebo
      >můžete požádat svého posledního
      >zaměstnavatele o roční zúčtování daně a vše mu
      >doložit.
      >
      >Bohužel jsem můj problém nikde v diskuzy nenašel a
      >>pokud někde je tak prosím alespoň odkaz.
      >>
      >>Děkuji

• 8. 9. 2005 22:43

Jiřka (neregistrovaný)

Ale ano, mnohokrát se to tady probíralo. Pokud Vaše měsíční hrubá mzda je vyšší než 5000 Kč a nemáte podepsané daňové prohlášení, je Vám srážena ZÁLOHOVÁ daň 20%. Pokud je Vaše mzda v měsíci 5000 Kč a méně a nemáte podepsané prohlášení, je Vám srážena SRÁŽKOVÁ daň 15%. Pokud máte podepsané prohlášení, zaměstnavatel uplaní měsíční nezdanitelné odpočty a daň je zase ZÁLOHOVÁ.
      Po skončení roku si vyžádáte od všech zaměstnavatelů v roce potvrzení o zdanitelných příjmech, kde budou zahrnuty jen ty příjmy, ze kterých byla srážena ZÁLOHOVÁ daň a ty příjmy, ze kterých by byla sražena zálohová daň, ale kvůli nezdanitelným odpočtům vyšla nulová. A bude tam vyčíslený součet sražených zálohových daní.
      Podáte přiznání typu A, kde uplatníte základní nezdanitelný roční odpočet 38040 Kč, na základě přiloženého potvrzení o studiu i studentský odpočet (za každý měsíc v roce, co jste studentem to bude 950 Kč). Dále můžete přiložit potvrzení o tom, kolik jste Vy sám za rok uhradil penzijního připojištění a můžete odečíst od základu daně tu částku, která převyšuje 6000 Kč, maximálně lze ale odečíst 12000 Kč. Vyjde Vám daňový základ, který zdaníte roční sazbou a rozdíl mezi tím a daňovými zálohami, které byly sraženy v průběhu roku, Vám FÚ vrátí (žádost o vrácení na zadní straně přiznání).
      Pokud jste vždy měl podepsané prohlášení a daň byla srážena po odpočtu měsíčních nezdanitelných položek, nemusíte podávat přiznání, stačí požádat posledního zaměstnavatele v roce o daňové zúčtování (doložíte mu zase to zaplacené penzijní pojištění, případně potvrzení o studiu).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).