Re: Přechod na hospodářský rok
Pokud je období delší jak 12 měsíců, tak u odpisů se nic nemění. Odpis zaúčtujete k 31.3.2005 klasicky jako u kal.roku. Musíte si dát pozor a vše časově rozlišovat, veškeré nájmy, el.energii, plyn atd. musíte tam mít za 15 měsíců. Sazba daně pro výpočet daně za 15 měsíců bude ve výši 26%. Sazba daně pro hospodářský rok od 1.4.2005 do 31.3.2006 bude 24%.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ klesnou zpětně minimální zálohy na sociální pojištění, schválili poslanci
Místo založení s.r.o. raději EU Inc.? Vznikne nová evropská forma firem
Vyplňujete přiznání a přehledy za rok 2026? Pozor na tyto časté chyby
Krátké připomenutí povinností zaměstnavatelů před spuštěním JMHZ
Poplatky u lékařů: Co by měli vědět OSVČ a živnostníci
Nevyčerpané nemocenské u OSVČ: Bude mít vliv na výši důchodu?
9. 9. 2005 8:12
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zkušenosti účtování účetního období delšího než 12 měsíců, na co bych si měla dáti pozor atd. Účtujeme v PÚ a účetní období máme od 1.1.04 do 31.3.05. Daňové přiznání budeme odevzdávat k 30.9.05. Pročítala jsem si zákony, ale už jsem z toho opravdu paf.:) Vím, že si musím dáti pozor na odpisy a rezervy. Mohl by mi někdo blíže vysvětlit způsob odpisování. Je mi jasné, že majetek nakoupený před 1.1.04 budu odepisovat klasicky jako u kal. roku (tedy ročním odpisem), ale co ten majetek, který jsem nakoupila během těchto 15měsíců? Majetek do 40tis. jsem vždy odepisovala dva roky, jak to tedy udělám s tímto majetkem koupeným v účetním obd.?
A co majetek nad 40tis.? U tohoto majetku používám zrychlené odpisování.
A co u nehmotného majetku koupeného v r.2003? Jak to bude u něho?
Předem všem děkuji za pomoc.