Přechod na hospodářský rok

• (neregistrovaný)

9. 9. 2005 8:12

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zkušenosti účtování účetního období delšího než 12 měsíců, na co bych si měla dáti pozor atd. Účtujeme v PÚ a účetní období máme od 1.1.04 do 31.3.05. Daňové přiznání budeme odevzdávat k 30.9.05. Pročítala jsem si zákony, ale už jsem z toho opravdu paf.:) Vím, že si musím dáti pozor na odpisy a rezervy. Mohl by mi někdo blíže vysvětlit způsob odpisování. Je mi jasné, že majetek nakoupený před 1.1.04 budu odepisovat klasicky jako u kal. roku (tedy ročním odpisem), ale co ten majetek, který jsem nakoupila během těchto 15měsíců? Majetek do 40tis. jsem vždy odepisovala dva roky, jak to tedy udělám s tímto majetkem koupeným v účetním obd.?
    A co majetek nad 40tis.? U tohoto majetku používám zrychlené odpisování.
    A co u nehmotného majetku koupeného v r.2003? Jak to bude u něho?
    Předem všem děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 9. 2005 13:40

Naďa G. (neregistrovaný)

Re: Přechod na hospodářský rok
      Pokud je období delší jak 12 měsíců, tak u odpisů se nic nemění. Odpis zaúčtujete k 31.3.2005 klasicky jako u kal.roku. Musíte si dát pozor a vše časově rozlišovat, veškeré nájmy, el.energii, plyn atd. musíte tam mít za 15 měsíců. Sazba daně pro výpočet daně za 15 měsíců bude ve výši 26%. Sazba daně pro hospodářský rok od 1.4.2005 do 31.3.2006 bude 24%.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).