Re: Přebrání podv.účetnictví v hrozném s
jsem v podobné situaci a už jsem se mockrát ptala a pátrala, jak to spravit. Podívejte se do diskuze z 24.5. "opravy v účetnictví", z 13.7. "oprava závazkových účtů" a na www.ucetnisvet.cz, účetnictví v PO, "oprava závazkových účtů" z 19.7.
Řešila jsem něco podobného vloni. Protože již nelze zasahovat do jednou uzavřeného období, radila jsem se s daňovým poradcem. Ten poradil, abych zřídila účet 548 ... - inventarizační rozdíly a účet 648 ... - inventarizační rozdíly. Potom jsem provedla inventarizaci rozvahových účtů. Všechno, co nesouhlasilo jsem odúčtovala na výše uvedené účty s tím, že bylo-li třeba použít stranu MD, bylo to na 548, když stranu D, bylo to na 648. Háček je ale v tom, že všechno, co je na 548 se uvádí jako daňově neuznané, všechno, co je na 648 se musí zdanit. Hodně zdaru a pevných nervů.
*** Radím dohledat chyby než začnete poplatníkovi zvyšovat ZD ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 9. 2005 12:05
Přebrala jsem podv. účetnictví v hrozném stavu. Visí tam nesmyslné přeplatky (ve výši několika tisíc) ještě z r. 2000-2004, které byly nejspíše zapřičiněny chybějícími fakturami od dodavatelů a platby tudíž bývalá účetní připisovala na faktury, které byly v evidenci.
Nevíte někdo, jakým způsobem se dají vyhodit tyto nesmyslné závazky a pohledávky (třeba i nedaňově), abych si srovnala účto a r. 2005 byl již správně.