OSVČ - mateřská a rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

19. 10. 2012 6:24

Dobrý den,

chtěla bych se informovat na mateřskou a rodičovskou dovolenou jako OSVČ.
    Do 12.7.2012 jsem byla na rodičovské dovolené se svou dcerou. Poté jsem měla nastoupit do svého minulého zaměstnání, nicméně byl se mnou rozvázán pracovní poměr pro nadbytečnost. Do 30.9. 2012, jsem tedy byla stále zaměstnancem této společnosti. Poté, od 5.10. jsem se přihlásila na pracovní úřad s tím, že bych si během tohoto měsíce zřizovala živnostenské oprávnění a od 11 měsíce tohoto roku již vykonávala živnost.
    Nicméně v tuto chvíli jsem nejspíš těhotná (Asi 5 týden). Zajímalo by mě, jestli se mi i přesto z finančních důvodů vyplatí zahájit živnost, a naopak jak by to vypadalo, kdybych zůstala na úřadu práce.
    Děkuji Mirka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 10. 2012 14:42

autorka

Dobrý den,

v případě, že jste skutečně těhotná, nebudete mít nárok na mateřskou dovolenou z nemocenského pojištění OSVČ. K nároku na mateřskou je třeba splnit následující podmínky:

• k začátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu účast na nemocenském pojištění po dobu aspoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před tímto dnem,

•    
      • u OSVČ navíc účast na nemocenském pojištění OSVČ po dobu aspoň 180 dnů v posledním roce před tímto dnem.

Podmínku účasti 180 dnů na nemocenském pojištění OSVČ do okamžiku nástupu na mateřskou již stihnout nemůžete. V případě, že bude pro Vás podnikání finančně zajímavé a půjde skloubit s péčí o dítě, můžete čerpat ihned po jeho narození rodičovský příspěvek.

Další variantou je čerpání mateřské dovolené v ochranné lhůtě po skončení zaměstnání. Tady by bylo skutečně vhodné se opět registrovat na úřadě práce jako uchazeč o zaměstnání, případně se krátkodobě zaměstnat v pracovním poměru, který založí účast na nemocenském pojištění. Rozhodující bude skutečnost, zda jste otěhotněla v okamžiku trvání pracovního poměru. Ochranné lhůty pro výplatu dávky využije zaměstnankyně, která do 180 dnů po ukončení zaměstnání nastoupí mateřskou dovolenou. Tedy zaměstnankyně, která již byla v době skončení zaměstnání těhotná. Podrobněji v článku: Nemocenské dávky lze čerpat i po skončení zaměstnání.

Můžete se obrátit rovněž na ČSSZ, kde Vám jistě pomohou s výpočtem ochranné lhůty a případného nároku na mateřskou dovolenou po skončení zaměstnání.     

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).