Re: Lékařská prohlídka - NEDAŇOVÝ NÁKLAD
Problém je v tom, že v Praze moc doktorů nechce být smluvní. Zatím jsem nikoho nenašel. Když nikoho neseženu, tak nesmím nikoho zaměstnat? A co na to řekne úřad práce, až napíšu:bohužel nemohu zaměstnat, nemohu sehnat smluvního lékaře. Mohu požádat BOZP, aby mi někoho doporučil?
Re: Lékařská prohlídka - NEDAŇOVÝ NÁKLAD
Jestliže zákon něco přikazuje, mohu si dát do nákladů firmy
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 9. 2005 20:13
Dočetla jsem se, že pokud nemá firma s praktickým lékařem uzavřenou smlouvu nebo dohodu na pravidelné prohlídky zaměstnanců, pak v opačném případě, kdy zaměstnanci si určí, že každy si zajde ke svému lékaři a zaměstnavateli donesou potvrzenou lékařskou prohlídku, tento doklad, který jim proplatí zaměstnavatel si nemůže dát jako daňově uznatelný.
Důvod je následující: nedaňový náklad, protože, lékař si danou prohlídku kterou provedl, nechá zaplatit od pojišťovny a současně od pacienta. Pacient donese do práce doklad o zaplacení lékařské prohlídky tj. 200,-Kč a zaměstnavatel to má jako nedaňový náklad. Daňový pouze v tom případě ( proto se to řeší smlouvou a všichni chodí k jednomu lékaři ), že zaměstnavatel má garanci, že lékař nanárokoval proplatit prohlídku i od pojišťovny!!!
Pochopila jsem výklad v účetních novinách správně???
My jako firma nebudeme jednotlivé lékaře obvolát a ptát se jich, jestli si danou službu nechali proplatit od pojišťovny!!!! Prostě to budeme řešit tak, že proplacení lékařské prohlídky dáme jako nedaňový náklad na 588 - Mimořádné náklady. Oni to v novinách formulovali pěkně v §, ale jak to funguje běžně v praxi neuvedli!
Děkuji za názor a radu.