Re: KH - fa nad 10 tis.Kč se nezobrazí?
Musíte, jinak se vám to neprojeví v KH
No to je právě můj dotaz, MUSÍ se to projevit v KH? Pokud by byla pravda, že DD k přijaté platbě nemusím vystavit, když vystavím konečnou fa do 15 dnů, tak to v KH prostě nebude. Jinak já jsem na straně odběratele a přemýšlím o tom až teď, kdy máme zálohovku a konečnou fakturu do 15 dnů, ale DD k platbě žádný. A je to nad 10 tis. Mám tedy urgovat DD k platbě? A když mi ho nevystaví? Snad se ještě někdo přidá do diskuze.
Pracuji v Pohodě. Ještě pro upřesnění se zeptám obecně:
Mám zálohovku na 20 tis. Kč - není DD, nevstupuje do KH
mám DD k přijaté platbě 20 tis. kč - je to DD, vstupuje do KH nad 10 tis. Kč
mám konečnou fakturu na 0 kč - je to DD, nevstupuje do KH nad 10 tis. kč.
Tj. bez DD na přijatou paltbu to do KH nad 10 tis. nedostanu?
Nebo něco chápu špatně?
Myslím, že záleží na tom, jak konečná faktura vypadá. Pokud není odečítána záloha na základě samostatného daňového dokladu, měla by být celá částka zdaněna a obsažena v rekapitulaci DPH. Potom do KH půjde jen tento jeden doklad (faktura). Neměl by to být problém, pokud bude mít dodavatel také jen tento doklad v KH.
Jako problém vidím to, že některé dodavatelé se vykašlou na předání daňového dokladu k zaplacené záloze odběrateli a odečtou zálohu - resp. údaje z daňového dokladu k záloze - z konečné faktury.
A chudák odběratel si pak nemá na základě čeho odpočet DPH uplatnit.
Problém je v nedokonalosti ZDPH, kdy je povinnost DD na přijatou platbu k úplatě vystavit, ale již není zákonem daná povinnost tento doklad předat odběrateli a odběratel nemá na základě čeho si pak uplatnit nárok na odpočet DPH.
To, co psala tečka je úplně stejné jako v případě, že konečná faktura je vystavena takto:
100.000 Kč mínus uhr. záloha 100.000 Kč = k úhradě 0 Kč
Z takto vystavené faktury by asi nikoho nenapadlo si nárokovat DPH.
Přitom DPH bylo vypořádáno z DD na přijatou platbu:
100.000 Kč + 21.000 Kč DPH = 121. 000 Kč
Nemám :) Uhrazená záloha celkem byla 121.000 Kč, z toho DZ je 100.000 Kč +21.000 Kč DPH. To, že je v praxi zvykem vypořádávat v konečné faktuře i DPH je věc jiná (důvodem je naprogramování sw) , ale povinnost to není. Bylo to uvedeno pro lepší představu, aby bylo více zřejmé, že z nuly DPH nárokovat nelze.
Mirko, prosím, můžete mě to vysvětlit?
Přijde zálohová faktura - př.
prodej zboží - 120.000.- Kč (já zaplatím příkazem 120.000,- Kč.
Daňový doklad k zaplacené záloze nedostanu.
Přijde Konečná zúčtovací faktura a na ní bude:
zaplacená záloha 100.000,- Kč mínusem
prodej zboží ZD 100.000,- daň 20.000,-
Celkem 120.000.- Kč
Konečná částka 0 (nějak mi to nevychází)
Já jsem z toho jelen.
Jde právě o to, že některé sw jsou tak nešťastně udělané, že máte zálohovou fakturu na 121.000 Kč, dodavatel vám nepošle DD apak dostanete vyúčtovací fakturu, kde je uvedeno plnění a základ daně 100.000 a záloha a základ daně -100.000. Pod tím je tabulka pro rozpočet DPH, ale protože +100.000 a -100.000 v základu daně a +21.000 a -21.000 v částce DPH dají dohromady nulu, v tabulce není uvedeno nic. A vyúčtovací faktura se jeví jako by byla celková cena za 100.000 včetně DPH..... lépe to vysvětlit neumím
Zkuste si to znovu přečíst. Pro DPH je podstatné, že v souvislosti s KH se musí uvádět v KH DD na přijatou platbu (pokud byl dodavatelem vystaven) a nelze uvést v KH až vyúčtování z konečného DD. A to zejména u částek nad 10.000 Kč v B.2, jinak se údaje nespárují s údaji uvedeným dodavatelem a následovat bude výzva. Hezký víkend.
>Zkuste si to znovu přečíst. Pro DPH je podstatné, že v
>souvislosti s KH se musí uvádět v KH DD na přijatou
>platbu (pokud byl dodavatelem vystaven) a nelze uvést v
>KH až vyúčtování z konečného DD. A to zejména u částek
>nad 10.000 Kč v B.2, jinak se údaje nespárují s údaji
>uvedeným dodavatelem a následovat bude výzva. Hezký
>víkend.
Původně jste psala toto:
To, co psala tečka je úplně stejné jako v případě, že
>>>>>>>konečná faktura je vystavena takto:
>>>>>>>100.000 Kč mínus uhr. záloha 100.000 Kč=k úhradě 0 Kč
>>>>>>>Z takto vystavené faktury by asi nikoho nenapadlo si
>>>>>>>nárokovat DPH.
>>>>>>>Přitom DPH bylo vypořádáno z DD na přijatou platbu:
>>>>>>>100.000 Kč + 21.000 Kč DPH = 121. 000 Kč
Tomu jsem nerozuměla. Takto napsanou konečnou fakturu jsem opravdu ještě neviděla.
Jak z té faktury poznám, že je sazba daně 21% a né 15%? Asi si nějak nerozumíme.
Pokud nemám DD na zálohu, nemá ji ani dodavatel.
Oba použijeme Konečnou zúčtovací fakturu do KH. Zatím žádná výzva a u FÚ při kontrolách vše v pořádku.
Ještě, Mirko, vím, že používáte Pohodu, tak vám musí chodit Zálohové faktury na licenci a vy dostáváte od firmy Stormware k zaplacené záloze DD? Já tedy ne, ani když jsem ho vyžadovala. Chodí jen Konečná vyúčtovací faktura. Je to daňový doklad. Není co řešit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2016 9:51
Dobrý den, prosím uvažuji správně, že když se vystaví zálohová faktura na třeba 50 tis. Kč a do 15 dnů se udělá konečná faktura se započítáním zálohy celkem na 0 Kč, tak nic z toho se neobjeví v KH v položkách nad 10 tis. Kč? Děkuji.