Re: prevadeni prescasovych hodin
Bohužel takový postup současný zákoník neumožňuje. Nerovnoměrně rozvržená pracovní doba je něco jiného, tam je pochopitelně v každém měsíci jiný počet hodin a celkový počet se vyrovnává za určité delší období.
Pokud nejde o nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, pak je možný pouze jeden postup. Pokud si hodiny, které odpracoval navíc, nevybere v následujících třech měsících (do konce toho třetího měsíce) jako náhradní volno, pak jsou tyto hodiny označeny jako přesčasové a musí být zaplacen příplatek.
To tedy znamená, že je možné to dělat tak, jak uvažujete, ale na vyrovnání těch hodin máte vždycky jen 3 měsíce.
Není možné hodiny odpracované navíc např. v červenci přesunout do listopadu.
Po vzájemné dohodě je možné i hodiny z července čerpat v listopadu. ZP.
To by bylo bezva. Kde je to povoleno? Který §, prosím. Jinak - pořád mně leží v hlavě tourčení maximálního počtu ročních pracovních hodin u pracovníků v nepřetržitém provoze. jak jsme se o tom bavili. Zadám to někam jako odborný dotaz. Dám pak vědět, co napsali.
Velmi se omlouvám za nepřesnost, to je tak, když střílím od boku. Je to zákon o mzdě, §5/1 "...do konce třetího kalendářního měsíce po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době,..." .
Souhlasím, ať zjišťujete ohledně toho počtu ročních hodin :-) , ale paní jiřko, já mám např. v ruce 2 vyjádření z MPSV (ze dvou různých oddělení) k jedné vyhlášce (poskytování sociálních dávek) a jsou přesně opačné.
Ale já se nehádám, že mám pravdu jen já. Jen mně přišlo logičtější vynásobit počet pracovních dní, určených pro ten konkrétní rok, tou maximální pracovní dobou. A výsledek pak rozházet do směn. A vím, že neexistuje oficiální pojem "fond pracovní doby". Ale je to takový pomocný termín, který pochopí více lidí. Já jsem nikde nečetla oficiální vyjádření k tomu, jak vypočítat tzv. roční fond pracovních hodin pro nepřetržitý provoz, tak bych si to taky chtěla přečíst černé na bílém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 9. 2005 11:15
Dobry den, potrebovala bych poradit.
Ve firme padl navrh aby jsme zavedli nasledujici opatreni. Pokud si zamestnanci v beznem mesici udelaji prescasi, nebudou se jim preplacet a ty hodiny se pak prevedou na mesic, kdy nebude tolik prace a dorovna se tim mesicni fond.
chtela bych se zeptat, ci je to vubec v ceske legislative mozne
dekuji