Re: prevadeni prescasovych hodin
Bohužel takový postup současný zákoník neumožňuje. Nerovnoměrně rozvržená pracovní doba je něco jiného, tam je pochopitelně v každém měsíci jiný počet hodin a celkový počet se vyrovnává za určité delší období.
Pokud nejde o nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, pak je možný pouze jeden postup. Pokud si hodiny, které odpracoval navíc, nevybere v následujících třech měsících (do konce toho třetího měsíce) jako náhradní volno, pak jsou tyto hodiny označeny jako přesčasové a musí být zaplacen příplatek.
To tedy znamená, že je možné to dělat tak, jak uvažujete, ale na vyrovnání těch hodin máte vždycky jen 3 měsíce.
Není možné hodiny odpracované navíc např. v červenci přesunout do listopadu.
Po vzájemné dohodě je možné i hodiny z července čerpat v listopadu. ZP.
To by bylo bezva. Kde je to povoleno? Který §, prosím. Jinak - pořád mně leží v hlavě tourčení maximálního počtu ročních pracovních hodin u pracovníků v nepřetržitém provoze. jak jsme se o tom bavili. Zadám to někam jako odborný dotaz. Dám pak vědět, co napsali.
Velmi se omlouvám za nepřesnost, to je tak, když střílím od boku. Je to zákon o mzdě, §5/1 "...do konce třetího kalendářního měsíce po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době,..." .
Souhlasím, ať zjišťujete ohledně toho počtu ročních hodin :-) , ale paní jiřko, já mám např. v ruce 2 vyjádření z MPSV (ze dvou různých oddělení) k jedné vyhlášce (poskytování sociálních dávek) a jsou přesně opačné.
Ale já se nehádám, že mám pravdu jen já. Jen mně přišlo logičtější vynásobit počet pracovních dní, určených pro ten konkrétní rok, tou maximální pracovní dobou. A výsledek pak rozházet do směn. A vím, že neexistuje oficiální pojem "fond pracovní doby". Ale je to takový pomocný termín, který pochopí více lidí. Já jsem nikde nečetla oficiální vyjádření k tomu, jak vypočítat tzv. roční fond pracovních hodin pro nepřetržitý provoz, tak bych si to taky chtěla přečíst černé na bílém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ klesnou zpětně minimální zálohy na sociální pojištění, schválili poslanci
Místo založení s.r.o. raději EU Inc.? Vznikne nová evropská forma firem
Vyplňujete přiznání a přehledy za rok 2026? Pozor na tyto časté chyby
Krátké připomenutí povinností zaměstnavatelů před spuštěním JMHZ
Poplatky u lékařů: Co by měli vědět OSVČ a živnostníci
Nevyčerpané nemocenské u OSVČ: Bude mít vliv na výši důchodu?
13. 9. 2005 11:15
Dobry den, potrebovala bych poradit.
Ve firme padl navrh aby jsme zavedli nasledujici opatreni. Pokud si zamestnanci v beznem mesici udelaji prescasi, nebudou se jim preplacet a ty hodiny se pak prevedou na mesic, kdy nebude tolik prace a dorovna se tim mesicni fond.
chtela bych se zeptat, ci je to vubec v ceske legislative mozne
dekuji