Spoluvlastnictví rodinného domu

• (neregistrovaný)

21. 10. 2012 18:00

Dobrý den. Prosim Vás,potřebuji pomoc: Jsem spoluvlastníkem nemovitosti resp. rodnného domu společně s bratrem a matkou.. Vlastním 1/4 tohoto objektu,další 1/4 vlastní bratr (který má svoji část zablokovanou od exekutora) a matka vlastní 1/2. Nikdo z rodiny nepracuje a na baráku nic neudělá,ani nezaplatí. Jen já... Našel jsem si přítelkyni se kterou jsme se tam nastěhovali-samozřejmě po souhlasu matky s bratrem. Nyní se rozhodli,že tam přítelkyni nechtějí stůj co stůj. dům má 2 patra a v každém z pater jsou 2 pokoje,1kuchyň a sociální zařízení. Po domluvě s bratrem a matkou to bylo tak,že matka má celé spodní patro a já s bratrem patro horní. Bratrovi jsem platil každý měsíc 2000Kč za jeho část horní kuchyně a sociálního zařízení. Nyní to došlo v to,že mi do pokoje všichni lezou omezujou a občasné fyzické napadení není vyjímkou. Včera matka vešla do horní kuchyně a fackama napadla přítelkyni. Dnes ráno napadl bratr mě,rozbil mi vybavení pokoje a zdevastoval co se dalo. Tato nemovitost je podsklepená,má půdní prostor a garáž,kterou nepřetržitě obsazuje bratr a já tam téměř nemám přístup. Ostatní ničení mého majetku ze strany bratra je běžné... Dá se ňák rozdělit majetek,aby bylo přesně vytýčené co je čí a kdo kam může? Nebo lépe: dá se tato moje část ňák prodat? Ani jeden ze spolumajitelů nemá prostředky ani příležitost peníze sehnat na mé vyplacení. Děkuji Mádr Jiří

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 10. 2012 16:46

bez přezdívky

Dobrý den,
      pokud jde o rozdělení majetku, aby byly vytyčené hranice, tak, jak uvádíte ve Vašem dotazu, to možné není. Je ovšem možné Váš podíl na nemovitosti převést na jinou osobu. Pokud by došlo k převodu spoluvlastnického podílu, mají ostatní spoluvlastníci předkupní právo, pokud jej nebudou chtít využít, můžete Váš podíl prodat třetí osobě. Pokud byste nechtěl svůj podíl převádět, je také možné spoluvlastnictví k nemovitosti zrušit a vzájemně se s ostatními spoluvlastníky vypořádat. Pokud by nedošlo k dohodě ohledně tohoto zrušení a následného vypořádání, učiní tak na návrh soud, přičemž soud přihlédne zejména k tomu, jaký podíl má který spoluvlastník a k účelnému využití majetku náležícího do spoluvlastnictví. Pokud by soud svým rozhodnutím spoluvlastnictví zrušil, nemovitost by přikázal do vlastnictví jednomu ze spoluvlastníků s tím, že s ostatními spoluvlastníky by došlo k vypořádání, nebo by přikázal nemovitost prodat a došlo by k vypořádání mezi všemi spoluvlastníky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).