Dobrý den,
pokud jde o rozdělení majetku, aby byly vytyčené hranice, tak, jak uvádíte ve Vašem dotazu, to možné není. Je ovšem možné Váš podíl na nemovitosti převést na jinou osobu. Pokud by došlo k převodu spoluvlastnického podílu, mají ostatní spoluvlastníci předkupní právo, pokud jej nebudou chtít využít, můžete Váš podíl prodat třetí osobě. Pokud byste nechtěl svůj podíl převádět, je také možné spoluvlastnictví k nemovitosti zrušit a vzájemně se s ostatními spoluvlastníky vypořádat. Pokud by nedošlo k dohodě ohledně tohoto zrušení a následného vypořádání, učiní tak na návrh soud, přičemž soud přihlédne zejména k tomu, jaký podíl má který spoluvlastník a k účelnému využití majetku náležícího do spoluvlastnictví. Pokud by soud svým rozhodnutím spoluvlastnictví zrušil, nemovitost by přikázal do vlastnictví jednomu ze spoluvlastníků s tím, že s ostatními spoluvlastníky by došlo k vypořádání, nebo by přikázal nemovitost prodat a došlo by k vypořádání mezi všemi spoluvlastníky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 10. 2012 18:00
Dobrý den. Prosim Vás,potřebuji pomoc: Jsem spoluvlastníkem nemovitosti resp. rodnného domu společně s bratrem a matkou.. Vlastním 1/4 tohoto objektu,další 1/4 vlastní bratr (který má svoji část zablokovanou od exekutora) a matka vlastní 1/2. Nikdo z rodiny nepracuje a na baráku nic neudělá,ani nezaplatí. Jen já... Našel jsem si přítelkyni se kterou jsme se tam nastěhovali-samozřejmě po souhlasu matky s bratrem. Nyní se rozhodli,že tam přítelkyni nechtějí stůj co stůj. dům má 2 patra a v každém z pater jsou 2 pokoje,1kuchyň a sociální zařízení. Po domluvě s bratrem a matkou to bylo tak,že matka má celé spodní patro a já s bratrem patro horní. Bratrovi jsem platil každý měsíc 2000Kč za jeho část horní kuchyně a sociálního zařízení. Nyní to došlo v to,že mi do pokoje všichni lezou omezujou a občasné fyzické napadení není vyjímkou. Včera matka vešla do horní kuchyně a fackama napadla přítelkyni. Dnes ráno napadl bratr mě,rozbil mi vybavení pokoje a zdevastoval co se dalo. Tato nemovitost je podsklepená,má půdní prostor a garáž,kterou nepřetržitě obsazuje bratr a já tam téměř nemám přístup. Ostatní ničení mého majetku ze strany bratra je běžné... Dá se ňák rozdělit majetek,aby bylo přesně vytýčené co je čí a kdo kam může? Nebo lépe: dá se tato moje část ňák prodat? Ani jeden ze spolumajitelů nemá prostředky ani příležitost peníze sehnat na mé vyplacení. Děkuji Mádr Jiří