Re: DPH u pronájmu za umístění automatu
a/ nejsem přítel tohoto způsobu vystavování fa
pak dochází k tomu,co popisujete výš.
b/ to,že jste se stala plátcem,jste měla jste oznámit
neprodleně
c/ pošlete jim správně fa !z!pětně a se správnými daň.
náležitostmi
d/ na fú juchtejte s dodatečným přiznáním
e/pokud vám nebudou chtít dát 38,-! pošlu vám je.
f/opravit fa nemůžete,ale musíte
Jestli nepůjde zpětně opravit, tak odveďte daň z 200 Kč - jako cena včetně daně.
Co máte ve smlouvě? podle mne jde o pronájem části místnosti a nájem, jak již někdo uvedl, je od DPH osvobozený. Ve smlouvě by mělo být ale rovněž stanoveno, jak bude vyúčtována spotřeba el. energie (v jaké výši,, zřejmě dle příkonu automatu a počet hodin provozu). Pokud by jste chtěli nájem zdaňovat, musíte do 30 dnů od uzavření smlouvy tuto skutečnost oznámit FÚ. Pokud je ale nájem od DPH osvobozen, nezapoměňte, že u výdajů související s pronajímanou nemovitostí (její částí) nelze uplatnit DPH na vstupu nebo musí být DPH kráceno koeficientem. Vzhledem k výši osvobozeného příjmu vám ale žádné krácení zřejmě nehrozí.
Aby se jednalo o pronájem nebytových prostor nebo části, musela by to být konkrétní část, třeba jedna místnost. Sepisovala by se potom nájemní smlouva. Nemůžete pronajmout 2 konkrétní metry! Dovedete si představit podnikatele, který má v nájmu hospodu, umístí si tam automat a bude muset žádat majitele o souhlas s podnájmem? Nedej bože, že by chtěl za čas automat posunout a musel by měnit podnájemní smlouvu na jiné 2 metry!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 9. 2005 12:06
Mám na provozovně automat jedné firmy na cigarety. Fakturuji jim 200,- /čtvrtletně za umístění - faktury mi píše sama firma, jako bych je vystavovala já. Jenže od března 2005 jsem se stala plátcem DPH a oznámila jim to dodatečně, od té doby mi již přišly 2 faktury, tedy vypsané špatně - bez DPH.
Můžu je spětně opravit na částku 200,- + 19% DPH = 238,- Kč ? To by mi museli doplatit za 2 faktury 2x 38,- !
Co teď?