Re: DPH u pronájmu za umístění automatu
a/ nejsem přítel tohoto způsobu vystavování fa
pak dochází k tomu,co popisujete výš.
b/ to,že jste se stala plátcem,jste měla jste oznámit
neprodleně
c/ pošlete jim správně fa !z!pětně a se správnými daň.
náležitostmi
d/ na fú juchtejte s dodatečným přiznáním
e/pokud vám nebudou chtít dát 38,-! pošlu vám je.
f/opravit fa nemůžete,ale musíte
Jestli nepůjde zpětně opravit, tak odveďte daň z 200 Kč - jako cena včetně daně.
Co máte ve smlouvě? podle mne jde o pronájem části místnosti a nájem, jak již někdo uvedl, je od DPH osvobozený. Ve smlouvě by mělo být ale rovněž stanoveno, jak bude vyúčtována spotřeba el. energie (v jaké výši,, zřejmě dle příkonu automatu a počet hodin provozu). Pokud by jste chtěli nájem zdaňovat, musíte do 30 dnů od uzavření smlouvy tuto skutečnost oznámit FÚ. Pokud je ale nájem od DPH osvobozen, nezapoměňte, že u výdajů související s pronajímanou nemovitostí (její částí) nelze uplatnit DPH na vstupu nebo musí být DPH kráceno koeficientem. Vzhledem k výši osvobozeného příjmu vám ale žádné krácení zřejmě nehrozí.
Aby se jednalo o pronájem nebytových prostor nebo části, musela by to být konkrétní část, třeba jedna místnost. Sepisovala by se potom nájemní smlouva. Nemůžete pronajmout 2 konkrétní metry! Dovedete si představit podnikatele, který má v nájmu hospodu, umístí si tam automat a bude muset žádat majitele o souhlas s podnájmem? Nedej bože, že by chtěl za čas automat posunout a musel by měnit podnájemní smlouvu na jiné 2 metry!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
OSVČ klesnou zpětně minimální zálohy na sociální pojištění, schválili poslanci
Místo založení s.r.o. raději EU Inc.? Vznikne nová evropská forma firem
Vyplňujete přiznání a přehledy za rok 2026? Pozor na tyto časté chyby
Krátké připomenutí povinností zaměstnavatelů před spuštěním JMHZ
Poplatky u lékařů: Co by měli vědět OSVČ a živnostníci
Nevyčerpané nemocenské u OSVČ: Bude mít vliv na výši důchodu?
14. 9. 2005 12:06
Mám na provozovně automat jedné firmy na cigarety. Fakturuji jim 200,- /čtvrtletně za umístění - faktury mi píše sama firma, jako bych je vystavovala já. Jenže od března 2005 jsem se stala plátcem DPH a oznámila jim to dodatečně, od té doby mi již přišly 2 faktury, tedy vypsané špatně - bez DPH.
Můžu je spětně opravit na částku 200,- + 19% DPH = 238,- Kč ? To by mi museli doplatit za 2 faktury 2x 38,- !
Co teď?