Dovolená x odchod do star. důchodu

• (neregistrovaný)

8. 6. 2016 10:40

Dobrý den,
    měla bych , prosím, dotaz ohledně nároku na dovolenou.
    Výměra je 20 dní.
    Zaměstnanec je v PP od 1.1.2016 do 17.6.2016.
    Dne 18.6.2016 nastupuje do starobního důchodu.
    Je správně datum PP do 17.6.2016 , prosím ?

Jaký má nárok na dovolenou, kolik dní prosím ?

Moc všem děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 6. 2016 10:42

all (neregistrovaný)

Re: Dovolená x odchod do star. důchodu
      odchod do důchodu není důvodem pro skončení pracovního poměru. Takže bude končit tehdy, kdy se na tom se zaměstnavatelem buď dohodne, nebo dá výpověď a uplyne výpovědní doba. Nárok na dovolenou dle § 211 až 223 zákoníku práce, když neráčíte pohledat zde v historii.

• 8. 6. 2016 11:10

Mišška (neregistrovaný)

Milá paní/pane all.
      Nezlobte se, ale musím reagovat na váš dodatek "když neráčíte pohledat zde v historii". Myslím, že píši názor více tazatelů, protože vaše připomínky tohoto typu jsou velmi časté a bývá mi trapně za tazatele, když čtu jejich dotazy a váš komentář.Tazatelé si před položením opravdu hledají v historii, a ač se vám to možná zdá nemožné, někdy odpověď nenajdou, nebo se chtějí utvrdit znovu. Pokud , prosím, chcete poradit, tak poraďte. Ale neodsuzujte prosím neznalost. Jak můžete vědět, že jsem v Zákoníku práce nehledala ? Zaměstnanec nám odchází po prvé v praxi do starobního důchodu, tak jsem chtěla znát, zda nárok na dovolenou není nějak specifický. Toť vše. Díky vašim nevhodným poznámkám odrazujete tazatele z tohoto fora a to jistě není účel existence této poradny. Děkuji Vám a přeji Vám příjemný den.

• 8. 6. 2016 11:15

Líba (neregistrovaný)

A jak to tedy je? Zaměstnavatel souhlasí s dohodou a zaměstnanec příští týden odchází nebo teprve bude dávat výpověď a končí 31.8.? Od toho se odvíjí odpověď na dotaz.

• 8. 6. 2016 12:52

Mišška (neregistrovaný)

Děkuji paní Líbo, je to tak, jak jsem psala v dotazu.
      Zaměstnanec je v PP do 17.6.2016.
      Ode dne 18.6.2016 je již ve star. důchodě.

Dotaz byl směřován hlavně na to, zda má nárok na dovolenou za odpracovaných 5 měsíců, či 6 měsíců.
      Již jsem zjistila jinde, že má nárok na dovolenou za 5 měsíců.
      Ale i tak Vám děkuji za reakci.

• 8. 6. 2016 12:58

Maxx (neregistrovaný)

V červnu nemá "celý" měsíc, proto má nárok na dovolenou pouze za 5 měsíců.

Stále ale nevíme, jakým způsobem, jste s ním ukončili PP.
      Doba určitá? Dohoda? Výpověď?

Odchod do důchodu nerovná se automatické ukončení pracovního poměru.

• 8. 6. 2016 13:04

xy5

>>Děkuji paní Líbo, je to tak, jak jsem psala v dotazu.
      >>Zaměstnanec je v PP do 17.6.2016.
      >>Ode dne 18.6.2016 je již ve star. důchodě.
      >>
      >>Dotaz byl směřován hlavně na to, zda má nárok na
      >>dovolenou za odpracovaných 5 měsíců, či 6 měsíců.
      >>Již jsem zjistila jinde, že má nárok na dovolenou za
      >>5
      >>měsíců.
      >>Ale i tak Vám děkuji za reakci.
      >>
      >
      >V červnu nemá "celý" měsíc, proto má nárok na
      >dovolenou pouze za 5 měsíců.
      >
      >Stále ale nevíme, jakým způsobem, jste s ním ukončili
      >PP.
      >Doba určitá? Dohoda? Výpověď?

Kdyby podal výpověď zam-ec, nemohl by nikdy PP končit během měsíce. Pokud by podal výpověď zam-tel, tak určitě nemohli dát jako důvod - odchod do star. důchodu. Třeba si tazatel/ka myslí, že automaticky odchodem do star. důchodu zaniká i PP... Což je nesmysl (viz i reakce odpovídajících)
      >
      >Odchod do důchodu nerovná se automatické ukončení
      >pracovního poměru.

• 8. 6. 2016 13:05

Mišška (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď,
      pracovní poměr je rozvázán Dohodou o rozvázání pracovního poměru dle § 49.

• 8. 6. 2016 11:31

all (neregistrovaný)

Milá paní, kdybyste si ráčila přečíst pravidla tohoto fóra, tak takový dotaz nemůžete položit, neboť odpověď na něj je tady několikrát denně .

4) HLEDEJTE
      Berte ohled na ostatní a neplýtvejte jejich časem. Než se zeptáte, zkuste najít odpověď pomocí odkazu "Vyhledávání". Snažte se nejdříve o problému něco nastudovat sami a pak se zeptejte na to, čemu nerozumíte nebo co jste nenašli. Málokomu se chce znovu a znovu odpovídat na jednoduché dotazy, na něž lze najít v diskuzi dostatek odpovědí. Lidé raději odpovídají tazatelům, kteří projevili alespoň nějakou snahu o nalezení řešení.

Takže klidně to může být názor více tazatelů, ale při dotazech na naprosto základní věci by se spíše měli stydět, že nedodržují pravidla tohoto fóra a marní čas odpovídajících místo toho svého. Protože až po přečtení odpovídající zjistí, že je to dotaz , na který je odpovídáno každý den. Navíc, vy jste ani výpočet neprovedla, co byste se namáhala, rovnou žádáte ať to za vás udělá někdo jiný.
      Takže ještě jednou - u dotazů na naprosto základní věci , je dobré si nejprve přečíst § zákoníku práce , potom pohledat v historii a teprve potom se ptát na to, co není přesně jasné. Na váš dotaz najdete v historii opravdu stovky odpovědí, do nejmenších podrobností.
      Opravdu nemám ráda ty, kteří nedodržují pravidla a pak se ještě zašťiťují ostatními, kdybych měla čas, tak vám v historii vyhledám desítku odpovědí na váš dotaz. Ale pro vás ten čas marnit nebudu.

• 8. 6. 2016 13:02

Mišška (neregistrovaný)

Vy, all.
      Jste hrubá a napadáte naprosto zbytečně.

Jste vzdělaná v oboru, a proto zde asi odpovídáte, vašich odpovědí si velmi vážím, ale jsou tu slušnější a příjemnější odpovídající než vy.

Ano, pravidla fora znám již roky rokoucí, vždy je dodržuji a chovám se slušně. Vy si přečtěte , prosím pravidlo č.8.

Odpověď jsem si ale zjistila jinde.

Když píšete, že nemáte čas apod. nepiště tady romány a komentáře, které vám čas zabírají.
      Nic špatného jsem neudělala a příště prosím neodpovídejte a nijak nereagujte na můj dotaz.
      Nejsem první , kdo se proti vám ohradil.

I tak vám přeji pěkné slunečné dny.

• 8. 6. 2016 13:09

Maxx (neregistrovaný)

Nerozčilujte se zbytečně.
      Odpověď na Váš dotaz je jednoznačná, žádný "špek" tam není.
      Opravdu si stačilo přečíst příslušný §, na který jste byla odkázána.

Odpověď:
      § 212
      (2) Poměrná část dovolené činí za každý CELÝ kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.

• 8. 6. 2016 13:20

VH

Tazatelka se rozčiluje a ani nevedla počet odpracovaných dnů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).