Re: Daňový doklad - pozdní registrace DP
Příklad faktura září 2015 vydaná 30.9.2015 na částku 100000, zaplacená 12.10.2015
Moje interpretace je následující:
Na původní fakturu vydám storno
Částka původního plnění 100000 + DPH 21%
Datum uskutečněného plnění 30.9.2015
Datum vydání aktuální (např. 10.6.2016)
Poslední interpretace nereagující účetní:
"Vystavit nové daňové doklady do příslušných měsíců tedy i s DPH a původní fakturovanou částku uvédst se znamínkem - jako odpočet zálohy.
Tím zbyde k proplacení pouze DPH. Tyto doklady by měly být vystaveny k datu, kdy za ně obdržel platbu. tzn. k faktuře za září vystavit novou fakturu 12.10.2015"
Této interpretaci nerozumím (proč takhle?). Navíc by mi to ještě více zkomplikovalo situaci, protože jsem již podal DPkDPH. Pokud bych to udělal dle návrhu, pak bych musel DP opravit, protože jsem dph přiznal v září. Oprava by sice byla nepříjemná, ale jelikož se mi to nezdá, nerad bych pak opravoval podruhé.
Mýlil jsem se mnohokrát, udělal jsem chyby a chyby udělali i další lidé v procesu, nevím komu věřit. Zodpovědný jsem však já, tak se snažím dopátrat jasného řešení jinak mi už asi zbyde jedině právník.
Dokáže někdo potvrdit, která varianta je správná?
Předem milion díků.
Ve smlouvě je uvedeno, sjednana odmena neobsahuje dph a neni ovlivněna změnami legislativy.
Konečně se mi dostalo odpovědi a výsledek je následující:
Obě interpretace jsou správné (možná až na znaménko '-' v té mé). Paní účetní jen hledala řešení s co nejmenším výsledným penále.
Hlavní ponaučení (pro mne už po stopadesáté): Vše je o komunikaci!
Díky za váš čas
Jiří
Vaše účetní by měla znát znění jednotlivých smluv. Pokud je částka přímo uvedena bez DPH, tak navýšite plnění o DPH. Může se ale stát, že odběratel navýšení nebude akceptovat a nic navíc nezaplatí.
Pak toto dopoctene DPH zaplatíte do statni kasy ze svého.
Dobrý den, můj názor - sjednaná kupní cena byla vč.DPH i když jste plátcem nebyl. Zaplaceno je jen 100 tis.Kč a jako Váš zákazník bych trvala na tom,že to byla sjednaná cena a těch 21 tis.Kč navíc bych Vám nedoplatila. Proto oprava tak,že ZD 82.640,-Kč DPH 17.360,-Kč
t.j. celkem k úhradě 100.000,-Kč.(stejné č.faktury,žádný dobropis) Druhá strana má 100tis.Kč sice v nákladech, ale poplatník není povinen si DPH uplatnit, a navíc většina poplatník již podala přiznání k dani z příjmů v 3/2016, tak ti si stejně už nic neopraví v r.2015.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 6. 2016 9:45
Dobrý den,
Jak by měly správně vypadat daňové doklady pro opravu následující situace:
Z překročení obratu jsem se stal plátcem dph, jako začátečník (1. rok podnikání) jsem toto nesledoval ani neočekával.
V dubnu 2016 jsem si všiml, že obrat byl překročen již v červnu 2015 podal jsem žádost o registraci. Dne 25. 5. 2016 jsem byl registrován a to s platností od 1. 8. 2015.
Odběratel má nárok na odpočet daně, což potvrzuje např. následující dokument:
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d44749v55988-oprava-doklad-pri-pozdni-registraci-k-dph
Jak mám opravit faktury vydané v období kdy jsem měl být plátcem dph, ale neměl jsem splněnou registrační povinnost?
Zmíněný odkaz se k tomu sice vyjadřuje, ale vágně. Z různých internetových nic jednoznačně nevyplývá - všude to končí tím, že nárok je a mám udělat opravu - nikdo neporadil přesně jak.
Oslovil jsem několik účetních (3x) a dostal různé odpovědi. Opravy přijaty nebyly, ale jak to mám správně udělat mi v návaznosti řečeno nebylo a účetní odběratele již týden nereaguje.