Re: Propustka na celý den s dvojčaty k l
A ještě by tam mělo být, že doprovod byl nezbytný ! viz NV
Tak doprovod rodiče je samozřejmě nezbytný, zda rodičů - musí rozhodnout lékař. Domnívám se, že otázkou ani tak není, zda druhý rodič je u toho nezbytný - v tomto věku dětí určitě ano, ovšem k posouzení je délka . Zda byl opravdu nezbytný celý den. Tohle by mělo být na propustce. Protože , mezi námi, já si stále myslím, že celý tenhle systém je špatně - co je zaměstnavateli do toho, že manželka jde s dětmi k lékaři ? Jestliže musí ze zákona platit, tak samozřejmě má právo kontrolovat tu "dobu nezbytně nutnou". Jinak se dá předpokládat, že s dvojčaty budou chodit k lékaři oba do jejích minimálně 10 let. A to už se zaměstnavateli pěkně prodraží. Mým názorem je stále - aby zaměstnavatel musel poskytnout neplacené volno, ale je mi ho docela líto, když vím, co všechno od návštěvy lékaře zaměstnance, doprovodu rod. příslušníků, svatby, pohřbu, dovolenou za MD atd. musí zaměstnavatel platit. Proto se domnívám, že i v takto "rozněžnělém " případě má právo na řádné doložení doby, kterou tam otec strávil.
Naprostý souhlas s potvrzením délky ošetření u lékaře, jenom ta nezbytnost mi tam neseděla. U dětských lékařů to nebývá celý den, jako někdy u dospělých. Záleží také na místě bydliště a místě lékaře. Doba dopravy tam a zpět do práce a pod., ale to by si musel zjistit zaměstnavatel, pokud má pochybnosti o celodenní potřebné době.
Ale ta "nezbytnost" nebyla z mé hlavy, já jen doplňovala to, co uvádí NV 590/2006 Sb.
) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod NEZBYTNÝ a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 6. 2016 11:16
Prosím o radu, mohu mít na celý den propustku, jdu s manželkou měsíčními dvojčaty k lékaři . Je na to nějaký zákon? Děkuji moc