Re: OSVČ - těhotenství
Tak nebudete mít mateřskou dovolenou (nebude pobírat peněžitou pomoc v mateřství od oSSZ), ale bude pobírat rodičovský příspěvek jako dávku státní sociální podpory.
Pobírání rodičáku Vás řadí mezi vedlejší OSVČ. S placením záloh na SP a ZP - záleží na podaném přehledu za 2015. Pokud platíte víc než minimum - tak budete pllatit pořád stejně, případné přeplatky se vrátí po přehledu za 2016.
(viz odkaz výše)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 6. 2016 9:45
Ahoj holky, 15 let jsem OSVČ, plátkyně DPH, vedu DE, zaměstnávám dva lidi. Jsem těhotná, za chvilku rodím. Nebyl čas zjistit co a jak a tak vůbec netuším, do čeho jdu :-)
Můžete mi prosím poradit, na co mám nárok? Neznám rozdíl mezi mateřskou a rodičákem, jediné co vím, že bych prý mohla (od data porodu??) nahlásit na SOC+ZDR že je podnikání vedlejší činnost a podle toho platit nižší zálohy, to vše do doby, dokud budu na mateřské DOVOLENÉ :-)
Mohu Vás poprosit o základní přiblížení, jak mám postupovat?
Moc děkuji a ať se Vám daří, Kamila