KH: termíny a nepřítomnost
Na školení nám na otázku, jak máme zabezpečit čerpání dovolené podle zákoníku práce u jediné účetní ve společnosti nebo u OSVČ pracujících samostatně, samotný GŘ arogantně odsekl, že jeho se také nikdo neptá, jak si zorganizuje dovolenou.
Takže asi tak.
Hezký den!
KH: termíny a nepřítomnost
Martino,
pokud chcete být nadále v oboru a nehledat si jiný druh práce nebo jít na úřad práce, tak asi nezbývá, než se přizpůsobit rozmarům vrchnosti.
1) určitě můžete získat někoho, kdo včas odešle rychlou odpověď, že trváte na původním KH, bez ohledu na realitu. Důležité je včas odpovědět a ne zkoumat, kde je chyba v čísle DD či DIČ. Chyba často bývá u protistrany
2) uvádět e-mail místo datové schránky je vysoce rizikové. Pomocí DS získáte 10 dní navíc, jak uváděla Pet
3) pokud máte klienty, kteří nejsou ochotni nebo schopni elektronicky komunikovat, tak bude bezpečnější se s nimi rozloučit
4) 5 kalendářních dní se má prodloužit na 5 pracovních dní
Hezký den!
Re: KH: termíny a nepřítomnost
Děkuji moc za odpovědi, tak je to přesně tak jak jsem myslela. Schválně jsem nalsala na FS, jak by to řešili oni. Na všechny finančáky jsem poslala oznámení o změně emailu (doposud byl všude udáván můj) a termíny nepřítomnosti. Na FÚ Pha-západ mi paní poradila, ať toto napíší a snad by k tomu mohl někdo přihlížet, nebo by alepoň firmu neoznačili za nespolehlivou. Klienti dostali pokyn jak vyplnit rychlou odpověď...no sem opravdu moc zvědavá, jak toto dopadne.
Martino,
nerozumím tomu, proč uvádíte e-mail. Šidíte se o 10 dní, které poskytuje datová schránka.
A jak píše Tečka, pokud podle smlouvy odpovídáte klientovi za KH, tak tím, že tam uvedete jeho e-mail jste si svou situaci zhoršila. Pokud nedostanete výzvu, tak to projde, ale pokud ji dostanete, budete mít asi smůlu. Pokutu může klient vymáhat po Vás.
Co uvedla beruška je nesmysl. FÚ nemá právo zvažovat okolnosti proč se neodpoví včas na výzvu. Pokud se odpoví po termínu MUSÍ FÚ udělit pokutu ve výši 30 000 Kč (§ 101h/1/c ZDPH). Kdo tvrdí něco jiného lže nebo nezná předpis. A je úplně jedno jak vysokou pozici ve státní správě zastává.
Pod správní úvahou jsou až pokuty podle § 101h/2 a 3 ZDPH.
Ale každý svého štěstí strůjcem.
Hezký den!
Dobrý den, ve smlouvě odpovědnost za KH uvedeno nemám, všichni klienti jsou se stavem obeznámeni (popravdě někteří ani netuší, že něco takového jako KH vůbec je)
emaily jsou uváděny, jelikož firmy nemají DS, popřípadě jí vůbec nepoužívají (což jsem jim již několikrát s důrazem vytýkala). I když uvedu u právnické osoby email, je prý fú povinen zasílat výzvy do DS. Pokud se tedy u Po uvede email, je to vlastně jedno, stejně vše posílají do DS.
Martino, nechala jste si od klienta napsat plnou moc, takže odpovědnost máte. Stačí, že budou předpokládat, že jste odborník dle NOZ § 5 a § 2950. Za škodu budete odpovídat celým svým majetkem.
NOZ § 5
(1) Kdo se veřejně nebo ve styku s jinou osobou přihlásí k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání nebo stavu, dává tím najevo, že je schopen jednat se znalostí a pečlivostí, která je s jeho povoláním nebo stavem spojena. Jedná-li bez této odborné péče, jde to k jeho tíži.
NOZ § 2950
Škoda způsobená informací nebo radou
Kdo se hlásí jako příslušník určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu nebo jinak vystupuje jako odborník, nahradí škodu, způsobí-li ji neúplnou nebo nesprávnou informací nebo škodlivou radou danou za odměnu v záležitosti svého vědění nebo dovednosti. Jinak se hradí jen škoda, kterou někdo informací nebo radou způsobil vědomě.
..............................
teď jsem řešila u dvou fú, že nemá subjekt aktivní DS a ať to posílají na email, prý to nejde a máme smůlu. Jsou tedsy poslány výzvy, které se doručí fikcí. U právnických osob prý mají povinnost to do DS posílat. Tak nevím, to už i toto má každý fú jinak? Já se ptala, proč se tedy musí vyplňovat ds nebo email a je to jako nepropustná chyba. bylo mi řečeno, že je to spíš pro případ, že se ještě neposílá výzva, ale chtějí něco vyřešit i bez ní. Pokud se nedovolají, napíší prý na email a pak teprv výzvu. Teď třeba řeším s fú pelhřimov - máme nadměrný odpočet, kupovalo se auto. V KH je ale prý něco špatně a chtějí doložit faktury - ale co je špatně mi nikdo neřekl.
Bohuzel nebo spise bohudik jsem toto zacala resit az ted. Do teto doby byly firmy bez problemu, obcas se oduvodnil velky nadmerny odpocet, doresila se plna moc. Ted na mne dolehly terminy, protoze budu o prazdniny dost pryc. Spis se ve mne vse kumulovalo, je toho cim dal vic. Popravde je jeste hrozne, ze firmam he to jedno. Ds si neobnovuji, mysli si, ze se vse nejak vyresi. Pokuty berou jako ze se odpusti, nekdo nepostrehl ani kontrolni hlaseni (a to psali nove plne moci a navysovala se drobne moje odmena) o eet ani nemluve, vetsina firem ani nevi, ze se neco takoveho chysta
No a neměli by to vědět od vás - kontrolní hlášení a jeho úskalí - podle mě na to měli být připraveni v předstihu, i EET - aby věděli, co se chystá?
Účetní asi nemůže být "dost pryč". Já jsem neměla dovolenou 2 týdny v kuse nikdy, protože stále nějaké termíny a taky pak už by se mi toho nahromadilo moc - a to jsem zaměstnanec.
Já jim ohledně KH i EEt říkám, píši...ale oni to prostě vypouští, jako by se jich to vůbec netýkalo. Stejně jako ty DS, vím, že jsou nefunkční, bombarduji je každý měsíc, ať zajdou na poštu a obnoví ji, ale je to jako házet hrách na zeď, prostě tohle jsou věci, které řeší až jako poslední nebo spíš vůbec neřeší. nepomáhá ani hrozba pokut, prostě nic.Ohledně dovolených, popravdě jsem si nevybrala tohle povolání a práci jako OSVČ z důvodu, abych byla pořád přikovaná doma. Dobře budu mít nějaké peníze, ale užiju si je? ˇUžiju si děti? To je pak lepší jít za pár korun dělat někam pokladní .... bez urážky na vás, ale o tom přeci život není, nehledě na to, že i dle zákona, máte mít dovolenou 14 dnů v kuse. Já neměla dlouhé volno ani po porodu dětí, ale prodstě na 14ti denní dovolenou nárok mít chci.
A teď se do mne můžete pustit, že jsem houby podnikatelka, účetní...že nejsem 24 hodin k dispozici...
Nechci se do vás pustit ...
To je pak těžký, když vás neberou vážně a nespolupracují ...
Já nejsem OSVČ, ale asi bych to řešila úpravou smluv, kde bych
některé věci uvedla konkrétně - spolupráce ohledně DS, KH atd.
Jako zaměstnanec bych tu dovču asi mít mohla, ale nikdy jsem si ji
zkrátka takto nebrala, maximum je u mě týden a půl.
A co se týká peněz? Moc peněz jako účetní nemám - je to 15 tis. čistého, takže nějaké "užívání si peněz" v úvahu nepřipadá. Navíc jako zaměstnanec dělám také spoustu jiné práce, která s účetnictvím ani nesouvisí ... Všechno má svoje, předpisy a termíny jsou dané, podnikatelé a šéfové jsou jací jsou, co si nastěžujeme ...
Jste na tom podobně, jako ostatní externí účetní.
Sama jsem na začátku letošního roku ukončila spolupráci s klienty, kteří ignorovali datovou schránku a třeba se do ní měsíc nepodívali. V současné době mám od klientů k nahlížení do jejich DS "kukátko" a oni sami si pro všechny případy zřídili "kukátko" pro lepší koordinaci data přijetí zpráv. Ale ani náhodou jsem nepřistoupila na to, aby mi udělili plnou moc k jakémukoliv podání nebo ke komunikaci s FÚ.
Kdysi jsem se snažila jedné klientce vysvětlit, že toho na mně hází hodně - a její odpověď byla, že si za to mohu sama, že jsem si je rozmazlila. A že nejste k dispozici 24 hodin denně? Nebuďte, nikdo Vám to nezaplatí.
Ohledně KH jsem si udělala podrobný dodatek ke smlouvě, vypsala jsem co se musí, kdy a proč, dala jsme jim tam i sankce nafotila jsme příslušné §, napsala jsem jim tam vše ohledně podávání, co z toho plyne, a dokdy potřebuji mít od nich prvotní doklady, abych to stihla v termínu zpracovat. A toto vše jsme si nechala podpesat, že si to převzali a byli s tím seznámeni. Taky mám umělce, všechno mi odkývou a za měsíc neví nic.
Každého jednotlivě jsem s tím seznámila, dopodrobně vysvětlila, dala v papírové podobě a nechala si to podepsat.
99% klientů si datovky zřídili, jen jeden nechtěl, tomu jsem tam červeně podtrhla ustanovení o doručování na mail a 5-denní době na reakci na výzvu.
Víc už v tomto udělat neumím.
Co se týká dovolené, beru si ji na 12 dní, abych případně stihla dobu 10+5. všichni klienti ví co a jak v případě výzvy. Já prostě tu dovolenou potřebuji jako sůl, je to můj světlý bod přede mnou:o))
děkuji moc za všechny odpovědi - udělám tedy dodatky ke smlouvám, klienti tedy budou asi řvát, ale lepší teď než po pokutě 30 a více tis. Buď budou mít datovku a v tom případě v pohodě stíhám (dovolenou si beru max.tak na 12 dnůnebo jsem stejně nějak s možností na PC) a kdo bude mít jen email, tak si za to bude odpovídat sám.
To že jsou klienti naštvaní, že jim neberu telefon třeba v půl deváté večer a nechci s nimi mít schůzku v neděli odpoledne (jinak jsem po domluvě k dispozici vlastně kdykoli) jsem si už zvykla
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 6. 2016 22:49
Dobrý den, mám dotaz ohledně lhůt na reakce na výzvy KH. Již nyní vím, že během následujících měsíců budu několikrát mimo kancelář na více jak 5 kalendářních dnů. Jsem OSVČ a pracuji sama, není tedy možný jakýkoli záskok.
U klientů mám podanou plnou moc, oni nemají elektronický podpis, nevlastní DS a občas nejsou ochotni cokoli řešit na internetu.
Otázka tedy zní, jde někde nahlásit, že v daný termín nejsme opravdu schopni zareagovat do 5 kalendářních dnů na výzvu KH? Bohužel není ani možné reagovat telefonicky. Pokud volá někdo z finančního úřadu, je číslo skryté a není tedy možné zavolat zpět referentce finančního úřadu.
V daných termínech nebudu mít ani přístup k emailové schránce, kam popřípadě výzva přijde. Přeci není možné vlastně zakázat subjektům opustit kancelář na více jak 5 kalendářních dnů.
Děkuji moc za odpověď