Možnost volby rodič.příspěvku-příloha

• (neregistrovaný)

14. 6. 2016 14:36

Prosím o ujištění nebo opravu: žena pobírala PPM do 2.6. 16. Dítě se narodilo v prosinci 2015. Nyní chce matka žádat o RP na základě výdělků manžela (= on má vyšší výdělky, aby si mohla vybrat tu nejkratší variantu =11500 měsíčně). Tedy otci se vydá "příloha" s výdělky 12 měsíců před měsícem narození dítěte (tj. 12/14 - 11/15)? Nebo 12 měsíců před měsícem, od kterého bude žádat o RP (tedy 6/15 - 5/16)? Podle mého názoru ta první možnost, mám pravdu? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 6. 2016 15:30

Kara (neregistrovaný)

Prosím mzdovky-nikdo?
      >Prosím o ujištění nebo opravu: žena pobírala PPM do
      >2.6. 16. Dítě se narodilo v prosinci 2015. Nyní chce
      >matka žádat o RP na základě výdělků manžela (= on má
      >vyšší výdělky, aby si mohla vybrat tu nejkratší variantu
      >=11500 měsíčně). Tedy otci se vydá "příloha" s výdělky
      >12 měsíců před měsícem narození dítěte (tj. 12/14 -
      >11/15)? Nebo 12 měsíců před měsícem, od kterého bude
      >žádat o RP (tedy 6/15 - 5/16)? Podle mého názoru ta první
      >možnost, mám pravdu? Děkuji.

• 14. 6. 2016 16:15

Líba (neregistrovaný)

Re: Prosím mzdovky-nikdo?
      Jsem stejného názoru. Na stránkách MPSV píšou:

"Jestliže alespoň jednomu z rodičů v rodině lze stanovit k datu narození nejmladšího dítěte 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu, rodič si může volit výši a tím i délku pobírání rodičovského příspěvku."

• 14. 6. 2016 16:20

šárka1991 (neregistrovaný)

Karo taktéž jsem posílala přílohu - sice ne k RP, ale PPM - ale ze sociálky (pražské!) samy od sebe zavolali, že mám určeno chybné období a řekli mi, za jaké to chtějí. Tak to zkuste a uvidíte ;-)

• 14. 6. 2016 16:31

Kara (neregistrovaný)

Právě že jsem těchto potvrzení k nároku na RP vystavovala už více a vždy 12 měsíců před měsícem narození dítěte (tak, jak píše i Líba). A když to potřebuje můj syn, tak "jeho" mzdová tvrdí, že vždy stačilo potvrdit 12 měsíců před měsícem začátku pobírání RP a že jí to tak, jak jsem mu to řekla já, ani nejde z jejich systému vyjet. Tak jsem znejistěla, jestli nechci (vlastně jestli syn nechce) něco, co není pravda. A úřední hodiny jsou dnes všude na ÚP na dávkách SSP jen do 11 h. Zavolám si pro informaci zítra.
      A pokud vím, tak s tímto potvrzením s výdělky šel vždy ten dotyčný na OSSZ, kde mu z toho udělali průměr a teprve pak se to dávalo na ÚP. A kromě toho myslím i potvrzení z OSSZ matky, dokdy a v jaké výši pobrala PPM, že?

• 15. 6. 2016 13:44

Kara (neregistrovaný)

Tak z více míst potvrzeno - 12 měsíců před měsícem narození dítěte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).