Zaměstnávání cizinců

• (neregistrovaný)

23. 6. 2016 14:05

DObrý den,

nemáte, prosím, někdo zkušenost se zaměstnáváním cizinců, kteří mají v ČR trvalý pobyT? Jaké doklady potřebuji k uzavření pracovního poměru?Můžu vůbec pracovní poměr uzavřít? Musí mít pas, nebo nějaká povolení? Kde najdu údaj o trvalém bydlišti.

Děkuji moc za případné odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 6. 2016 14:20

Petra. (neregistrovaný)

Re: zaměstnávání cizinců
      Mně údaje o trvalém bydlišti hlásili sami. Máme Maďary, Slováky, byli zde Chorvati i Polák - slušně mi z toho už hrabe :) Chcete zaměstnávat na DPP nebo na HPP? Musí vám každopádně poskytnout cestovní doklady, vše je dobře popsané na stránkách úřadu práce.

• 23. 6. 2016 14:24

emca (neregistrovaný)

Jenomže jde o cizince - ukrajince, tak nevím, jak je to právě, když není v EU.

• 23. 6. 2016 14:30

Petra. (neregistrovaný)

Aha. Na portále ÚP se vše píše, podívejte se tam. Na OSSZ a ZP ho nahlásíte v případě HPP anebo DPP ( u DPP s výdělkem vyšším než 10000 Kč). Hlásíte pod datem narození, pokud už nemá přiděleno jejich evidenční číslo, to by vám měl taky říct, jestli má nebo ne. Dál to hlásíte na úřad práce, mají na to speciální formulář, kde např. musíte vyplnit i jeho vzdělání.

• 23. 6. 2016 14:32

Petra. (neregistrovaný)

Pokud bude mít DPP a výdělek nižší než 10000 Kč, tak ho na ZP a OSSZ nehlásíte, nebude pojištěný, ZP si musí zaplatit buď komerční, anebo musí mít evropskou kartičku pojštěnce. My třeba máme ty Maďary na DPP do 10000 Kč bez kartiček a nyní po nás ty karty ZP chtějí vyřídit, což teda nelze, ale vedení jim to slíbilo, takže jsem celkem v pasti teď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).