Re: Účtování vozu a vstupní cena vozu
DPH uplatníte podle daňový dokladů (daňový doklad k zaplacené záloze a faktura za auto).
Úvěr - splátky jistiny půjdou na úhradu faktury, pojištění a úroky jsou daňové.
Já teda i v DE "účtuju" o úvěru, "zaplatím" fakturu a vytvořím jiný závazek - úvěr. Ten pak hradím splátkou jistiny.
Odepisujete z ceny bez DPH (to si nárokujete).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 6. 2016 13:47
Dobrý den,
jsem OSVč, vedu DE, plátce DPH, koupil jsem auto do majetku firmy na půl za hotové a na úvěr, celkovou fakturu zavedu na kartu vozu do odpisů. Zálohu ( polovinu splátky vozu - nedaňově) a teď ve splátkovém kalendáři mám splátku jistiny - nedaňově ( to bude splátka faktury ), splátku úroku ( bez DPH ) - daňově do režie a pojistné ( bez DPH) taky do režie - je to tak správně. Projeví se ty splátky jistiny
( vždy do 10.000,- ) nějak v KH. Nebo se tam objeví jen celková faktura za nákup vozu s DPH.
Ještě prosím, když jsme si nechal změnit značku připočítává se to k vstupní ceně vozu do odpisů.
Předem Vám velice moc děkuji za názory a připomínky a přeji pěkný den.