Re: Pozdě napsaná smlouva o PP
To jsou pouze vaše výmluvy. Pracoval jste bez smlouvy? Pracoval, smlouvu jste přece v ruce neměl a inspektorát práce bude na to takto pohlížet.
>>>>>Dobrý den,můžu se někoho zeptat,nastoupil jsem do
za odpověď Marek
>>>>
>>>>Problém můžete mít, pracoval jste bez smlouvy,
>>>>vykonával jste nelegální práci.
>>>
>>>Ale já neovlivním co mi do smlouvy napíše
>>>zaměstnavatel.Řekla bych,že je to snad problémo
>>>nelegálním
>>>zaměstnávání zaměstnavatele,když je evidentní,že
>>>takto
>>>psal
>>>smlouvy o PP všem?
>>
>>To jsou pouze vaše výmluvy. Pracoval jste bez
>>smlouvy?
>>Pracoval, smlouvu jste přece v ruce neměl a
>>inspektorát práce bude na to takto pohlížet.
>
>Pokud na na někoho pošlete kontrolu, tak sám byste
>neměl mít máslo na hlavě....
dovolte,abych Vám sdělil, že se hluboce mýlíte.Problém má zam-tel, protože člověka vzal, nedal mu smlouvu, přiděloval mu práci a platil za ni, i když špatně, z čehož plyne, že vznikl PP faktický a ZP porušil zam-tel.Tak toho chudáka tazatele nestrašte.
>>>>>>>>Dobrý den,můžu se někoho zeptat,nastoupil jsem do
>>>za odpověď Marek
>>>>>>>
>>>>>>>Problém můžete mít, pracoval jste bez smlouvy,
>>>>>>>vykonával jste nelegální práci.
>>>>>>
>>>>>>Ale já neovlivním co mi do smlouvy napíše
>>>>>>zaměstnavatel.Řekla bych,že je to snad problémo
>>>>>>nelegálním
>>>>>>zaměstnávání zaměstnavatele,když je evidentní,že
>>>>>>takto
>>>>>>psal
>>>>>>smlouvy o PP všem?
>>>>>
>>>>>To jsou pouze vaše výmluvy. Pracoval jste bez
>>>>>smlouvy?
>>>>>Pracoval, smlouvu jste přece v ruce neměl a
>>>>>inspektorát práce bude na to takto pohlížet.
>>>>
>>>>Pokud na na někoho pošlete kontrolu, tak sám byste
>>>>neměl mít máslo na hlavě....
>>>dovolte,abych Vám sdělil, že se hluboce
>>>mýlíte.Problém
>>>má zam-tel, protože člověka vzal, nedal mu smlouvu,
>>>přiděloval mu práci a platil za ni, i když špatně, z
>>>čehož plyne, že vznikl PP faktický a ZP porušil
>>>zam-tel.Tak toho chudáka tazatele nestrašte.
>>
>>Bez smlouvy snad neměl začít pracovat, nebo se mýlím
>>?
>
>Ale vždyť smlouva uzavřena byla, buď ústně nebo
>konkludentním jednáním. Jinak by přece tazatel nenastoupil
>do práce 28.8.2015
Právnické osobě (firmě) nebo podnikající fyzické osobě (osobě samostatně výdělečně činné), která umožní výkon nelegální práce (tj. zaměstná někoho nelegálně, bez pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce, případně zaměstná cizince bez povolení k pobytu nebo bez povolení k zaměstnání nebo v rozporu s povolením k zaměstnání), lze v případě prokázání uložit pokutu až do výše 10 000 000 Kč.
Postih čeká i na osobu, která nelegální práci vykonává, tomu lze uložit pokutu do 100 000 Kč.
Zákon o zaměstnanosti - § 139, § 140.
Zdroj : http://www.suip.cz/otazky-a-odpovedi/pracovnepravni-vztahy/nelegalni-zamestnavani/postihy-za-nelegalni-praci/
>
ZP § 20
Nebylo-li právní jednání učiněno ve formě, kterou vyžaduje tento zákon, a bylo-li již započato s plněním, není možné se neplatnosti tohoto jednání dovolat u těch jednání, jimiž vzniká nebo se mění základní pracovněprávní vztah.
...
Zaměstnanec se v tomto případě nedovolal neplatnosti, takže pracovní poměr, který byl na jejím základně založen, vznikl platně.
To, že může být inspektorátem práce uložena zaměstnavateli pokuta podle § 25 zákona 251/2005 Sb., nerozporuji. Ale dle mého názoru se nejedná o nelegální práci a výše uvedený postih by neměl jít za zaměstnancem. Nejsem ale právník a nechtěla bych předjímat případná rozhodnutí soudu.
>
>To, že může být inspektorátem práce uložena
>zaměstnavateli pokuta podle § 25 zákona 251/2005 Sb.,
>nerozporuji. Ale dle mého názoru se nejedná o nelegální práci a
>výše uvedený postih by neměl jít za zaměstnancem.
>Nejsem ale právník a nechtěla bych předjímat případná
>rozhodnutí soudu.
jako neprávník jste to napsala jasně, stručně a perfektně.
>
>
Dovolte p.Jasna,ale byl jsem na pohovoru asi tyden predtim,volali mi ,ze mam nastoupit 28.8 a ze bude pro me nachystana i smlouva,pak se vymlouvali ze ma ucetni dovolenou,ze mi ji daji zpetne s datumem 28.8 a nakonec mi ji donesl provozni az 3.9 s datumem 2.9.a takto to delali vsem co jsme tam byli,akorat jsme nastupovali v jine mesice,tak bych si vyprosil ,ze jsou to me vymluvy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 6. 2016 21:18
Dobrý den,můžu se někoho zeptat,nastoupil jsem do práce 28.8.2015,ale zaměstnavatel mi napsal smlouvu až od 2.9.2015,přitom mi řekl,že mi ji dá hned.Teď,vzhledem k tomu,že mi neplatil příplatky za noční ,přesčas,krátil skutečně odpr.hodiny apd.jsem dal podnět na prošetření inspektorátu práce.(odešel jsem po půlroční smlouvě na dobu určitou) Můžu mít nějaký postih já,když mám na kontrolním lístku za září ,dole napsané i hodiny za srpen včetně datumu,ve výplatě za září mi tyto hodiny za srpen proplatil?Prokazatelně toto dělal všem svým zaměstnancům,protože další 3 lidé podali podnět se mnou a mají to úplně stejně,týden na zkoušku a pak smlouvu.Děkuji za odpověď Marek