Re: Pracující důchodce
>>Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat co udělat v
>>případě, že naše zaměstnankyně si požádala o starobní
>>důchod s tím, že i pak by chtěla u nás i nadále
>>pracovat. Já nevím co to pro nás jako zaměstnavatele
>>znamená.
>>Přišel nám papír ze sociálky, kde nás žádají o
>>předložení záznamů v souvislosti s uplatněním žádosti
>>o
>>starobní důchod. Už jsem jim zasílala i evidenční
>>list
>>důchodového pojištění k 31.3.2016. Moc děkuji za
>>info.
>>Hezký den.
>
>Bude pracovat dál. Po přiznání důchodu ji přihlásíte
>na ZP s kódem D (snad to mám dobře), aby věděli, že za
>ni je plátcem i stát.
>
>pokud by nedosahovala odvodu ZP z minim. mzdy -
>nebudete dopočítávat.
Děkuji moc. Ještě se chci zeptat, udělám já normálně odhlášku z normálního prac.poměru na ZP i na soc? A znovu ji musím přihlásit na ZP i soc? Takový případ jsme tu ještě neměli, proto se raději ptám. A co pracovní smlouva, uzavřít s ní novou? A co daň ze mzdy, tam to bude taky stejné? Moc děkuji.
>
Nikde ji neodhlašujete, pracovní poměr normálně pokračuje podle původní smlouvy, nic se nemění. Jediná změna je v tom, že za ni bude plátcem ZP i stát, jak psala kolegyně. Daně jsou také stejné, to platilo jen krátký čas, že důchodci neměli nárok na slevu.
Nic neměňte, pracovní smlouva zůstává stejná, sociální pojištění bude platit dál, zdravotní také, daň - klasika jako každý jiný zaměstnanec....jen kdyby nedosáhl v určitém měsíci na minimální vyměř. základ u ZP, tak se mu to bude počítat jen z částky, kterou opravdu vydělal. Vy jen nahlásíte na ZP že od ..... je důchodce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 6. 2016 11:57
Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat co udělat v případě, že naše zaměstnankyně si požádala o starobní důchod s tím, že i pak by chtěla u nás i nadále pracovat. Já nevím co to pro nás jako zaměstnavatele znamená. Přišel nám papír ze sociálky, kde nás žádají o předložení záznamů v souvislosti s uplatněním žádosti o starobní důchod. Už jsem jim zasílala i evidenční list důchodového pojištění k 31.3.2016. Moc děkuji za info. Hezký den.