Re: DPP+HPP
DPP a PP je u jednoho zaměstnavatele nebo se jedná o dva různé zaměstnavatele?
Prohlášení můžete mít podepsané jen u jednoho zaměstnavatele a tam budete uplatňovat slevy. Jestli je obojí u jednoho zaměstnavatele, daní se oba příjmy dohromady zálohovou daní.
Jestli jsou zaměstnavatelé dva, u druhého zaměstnavatele budete mít při nepodepsaném prohlášení u pracovního poměru zálohovou daň a u DPP by záleželo na výši odměny. Při odměně do 10.000,- za měsíc je daň srážková, při odměně nad 10.000,- daň zálohová a odvádí se ZP a SP.
V daňovém přiznání je možné uplatnit i srážkovou daň z DPP, kdybyste tam neměla podepsané prohlášení. Vy píšete, že ho máte u DPP podepsané, tak pokud je PP u jiného zaměstnavatele, máte povinnost podat DP.
Každý pracovní poměr je jinde a jak to všechno bylo narychlo s ukončením studia, tak si ani neuvědomuji co kde mám. Řekla bych, že prohlášení mám u obou, akorát na DPP teď odevzdám papír o změně (tudíž tam už prohlášení dál mít nebudu, budu mít menší výplatu, protože je zdaněná). Řádově je to do 10.000,- na DPP
>Hezký den,
>ke dni 26.5.2016 jsem ukončila studium na vysoké škole
>(další návaznost je zatím nepotvrzena). Od 15.6.2016
>jsem nastoupila na hlavní pracovní poměr a zároveň jsem
>od 1.6.2016 měla podepsánu dohodu o provedení práce
>včetně prohlášení (růžový papír). Nyní mám doložit
>ukončení studia a u občasné brigády nastanou změny (bude se
>mi něco danit atd). Ráda bych Vás požádala o
>dovysvětlení, jestli je vůbec ještě takto brigáda výhodná, nebo
>zdali se pak dá o zdanění zpětně požádat v daňovém
>přiznání. HPP to nijak neovlivňuje? Děkuji moc
DPP a PP je u jednoho zaměstnavatele nebo se jedná o dva různé zaměstnavatele?
Prohlášení můžete mít podepsané jen u jednoho zaměstnavatele a tam budete uplatňovat slevy. Jestli je obojí u jednoho zaměstnavatele, daní se oba příjmy dohromady zálohovou daní.
Jestli jsou zaměstnavatelé dva, u druhého zaměstnavatele budete mít při nepodepsaném prohlášení u pracovního poměru zálohovou daň a u DPP by záleželo na výši odměny. Při odměně do 10.000,- za měsíc je daň srážková, při odměně nad 10.000,- daň zálohová a odvádí se ZP a SP.
V daňovém přiznání je možné uplatnit i srážkovou daň z DPP, kdybyste tam neměla podepsané prohlášení. Vy píšete, že ho máte u DPP podepsané, tak pokud je PP u jiného zaměstnavatele, máte povinnost podat DP.
>Každý pracovní poměr je jinde a jak to všechno bylo
>narychlo s ukončením studia, tak si ani neuvědomuji co
>kde mám. Řekla bych, že prohlášení mám u obou, akorát
>na DPP teď odevzdám papír o změně (tudíž tam už
>prohlášení dál mít nebudu, budu mít menší výplatu, protože
>je zdaněná). Řádově je to do 10.000,- na DPP
Nesmíte mít podepsané současně 2 prohlášení poplatníka. Jestli jste podepsala 15.6. druhé, měla byste platnost prvního zrušit k 14.6.2016. Nejjednodušší pro všechny by bylo zrušit platnost podpisu tam, kde ještě nemají za červen hotové výplaty.
Děkuji,
tak už jsem se k tomu dopracovala. Měla jsem skutečně obě současně, ale zrušit se pokusím na brigádě, kam chodím už spíš nakouknout (2x měsíčně). Sice mi výplata přišla, ale snad mi nějak pomůžou. Řešit toto z práci kde budu i na dále (možná několik let) nehodlám. Hloupá chyba - místo abychom brigádu ukončili jsme se domluvili na občasné výpomoci a tím pádem zůstaly papíry vše.
Jen doptání - s tímto růžovým papírem mi na konci roku zaměstnavatel dá potvrzení příjmu a podává za mě i daňové přiznání? Nejsem si úplně jistá, jestli mi takto neuteklo párkrát možnost od státu získat určité částky zpět. Děkuji
Zaměstnavatel může udělat roční zúčtování daní, o které požádáte podpisem v prohlášení poplatníka (strana 3 a 4) do 15.2. příštího roku. To ovšem v případě, že máte prohlášení podepsané u všech zaměstnavatelů postupně za sebou. Srážkovou daň z DPP zahrnout nemůže.
Daňové přiznání zaměstnavatel nedělá, ale může vám vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech a vy si uděláte DP sama. Tam můžete (od roku 2014) zahrnout i příjem daněný srážkovou daní.
Daňové přiznání můžete podat za 3 roky zpět, pokud si obstaráte potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 7. 2016 12:20
Hezký den,
ke dni 26.5.2016 jsem ukončila studium na vysoké škole (další návaznost je zatím nepotvrzena). Od 15.6.2016 jsem nastoupila na hlavní pracovní poměr a zároveň jsem od 1.6.2016 měla podepsánu dohodu o provedení práce včetně prohlášení (růžový papír). Nyní mám doložit ukončení studia a u občasné brigády nastanou změny (bude se mi něco danit atd). Ráda bych Vás požádala o dovysvětlení, jestli je vůbec ještě takto brigáda výhodná, nebo zdali se pak dá o zdanění zpětně požádat v daňovém přiznání. HPP to nijak neovlivňuje? Děkuji moc