Re: Mateřská a rodičovská dovolená
>Dobrý večer,
>
>pěkně prosím, mohl by mi někdo z Vás stručně popsat,
>co vše musím zařídit v souvislosti s mateřskou a
>rodičovskou dovolenou? V práci končím 22.7., pak čerpám
>týden dovolenou, pak hned nástup na mateřskou, termín
>porodu mám 12.9.
Nástup na PPM si můžete sama zvolit 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu. Předpokládám, že máte 270 pojištěných dnů v posledních dvou letech před nástupem.
>Jedná se mi o to, jak, kde a do kdy nahlásit na kolik
>let chci rodičák,
O rodičovskou dovolenou žádáte zaměstnavatele. Stačí před skončením MD, maximálně do 3 let věku dítěte, můžete zároveň s žádostí o čerpání nevybrané dovolené.
do kdy požádat o čerpání nevybrané
>dovolené mezi mateřskou a rodičákem a na kolik dnů mám
>vlastně nárok,
Nepíšete, kolik je roční nárok, kolik máte dovolené vybráno, jestli jste nebyla letos nemocná 100 dnů. Doba na MD je pro účely dovolené dobou odpracovanou. Za rok 2017 bude nárok pravděpodobně na jednu nebo dvě dvanáctiny. Čerpání MD + dny čerpané dovolené. Za každých 21 dnů 1/12.
kdy nejpozději můžu prodloužit dobu
>rodičovské dovolené, když mi doba do dvou let dítěte
>dodatečně nebude vyhovovat,
Zákon to nestanovil, ale sama posoudíte, jaká doba je ve vašem případě pro zaměstnavatele přiměřená.
co když znovu otěhotním a
>tudíž nestihnu vyčerpat celý rodičovský příspěvek?
Výši rodičovského příspěvku můžete měnit po 3 měsících. Samozřejmě podle toho, kolik váš nebo manželův denní vyměřovací základ dovolí.
>
>Vřelé díky za odpovědi.
Re: Mateřská a rodičovská dovolená
Koncem ledna si požádejte o čerpání dovolené, za rok 2017 vám vznikne nárok na 4 dny. Současně požádejte zaměstnavatele o RD tak, jak vám bude vyhovovat, později můžete požádat a další čerpání, až do 3 let věku dítěte. Rodičovský příspěvek od ÚP můžete pobírat už v době, kdy budete čerpat dovolenou po MD.
Pro výpočet PPM je rozhodné období posledních 12 ukončených měsíců. Pokud požádáte např. od 30.7., bude to červenec 2015 až červen 2016 a při nástupu od 1.8. to bude srpen 2015 až červenec 2016. Jestli máte větší výkyvy v příjmech, porovnejte, co bude pro vás výhodnější.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 7. 2016 20:44
Dobrý večer,
pěkně prosím, mohl by mi někdo z Vás stručně popsat, co vše musím zařídit v souvislosti s mateřskou a rodičovskou dovolenou? V práci končím 22.7., pak čerpám týden dovolenou, pak hned nástup na mateřskou, termín porodu mám 12.9.
Jedná se mi o to, jak, kde a do kdy nahlásit na kolik let chci rodičák, do kdy požádat o čerpání nevybrané dovolené mezi mateřskou a rodičákem a na kolik dnů mám vlastně nárok, kdy nejpozději můžu prodloužit dobu rodičovské dovolené, když mi doba do dvou let dítěte dodatečně nebude vyhovovat, co když znovu otěhotním a tudíž nestihnu vyčerpat celý rodičovský příspěvek?
Vřelé díky za odpovědi.