Re: Snížení mzdy z důvodu kouření...
>>Dobrý večer,
>>
>>potřebovala bych radu. Zpracovávám mzdy a nejsem si
>>jistá. Bylo šéfem rozhodnuto, že kuřáci kteří chodí
>>kouřit během pracovní doby budou mít strženo 20 min
>>za
>>den, tím budou mít i menší mzdu. Většinou mají
>>hodinovou
>>mzdu a pokud jim opravdu strhneme každý den několik
>>minut tak jim místo 176 hodin za 22 odpracovaných dnů
>>vyjde třeba jen 168,5. Smí se to takhle? Protože
>>chápu,
>>že je to oproti ostatním co nekouří, nespravedlivé,
>>ale mám strach, aby to nebylo špatně z mzdového
>>hlediska.
>>
>>Moc děkuji za názory.
>>
>>MŠ
>Berte to tak, že při kouření nevykonávají svoji práci,
>mají neplacenou kuřáckou přestávku.
Moc děkuji, takže jim normálně jejich odpracované hodiny ponížím. Jestli chápu dobře. Jen jsem měla strach, aby z toho třeba nemohl být problém. Zda se to vůbec smí...
Ještě jednou velké díky
>
>>>>>>>>>>>>>Berte to tak, že při kouření nevykonávají svoji
>>>>>>>>>>>>>práci,
>>>>>>>>>>>>>mají neplacenou kuřáckou přestávku.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>Ještě jednou velké díky
>>>>>>>>>>>No já bych si tak jistá nebyla, mají odpíchnutý čas,
>>>>>>>>>>>kdy šli kouřit? Zjistíte přesně, že nevykonávali
>>>>>>>>>>>práci?
>>>>>>
>>>>>>Práci za ně dělají Ti ostatní...
>>>>>Jak mohou mít evidován čas, který neodpracovali?
>>>>>Nerovné zacházení jak vyšité.
>>>>Oni ho mají evidovaný, ale nemají ho placený :)
>>>
>>>Já to pochopila jako, že je nerovné zacházení, pokud
>>>oni chodí kouřit a tuto dobu přitom mají evidovanou
>>>jako odpracovanou, stejně tak, jako ti, co kouřit
>>>nechodí. Ale možná jsem blbě pochopila.
>>
>>někdo jim musí kuřácké přestávky tolerovat, jinak by
>>jim je přeci zakázal. Jsou pracoviště, že mají 2
>>přestávky za směnu a co si v nich dělají, je věcí
>>toho
>>zam-ce (mohou jít třeba kouřit na vyhrazené místo).
>>Alespoň
>>se spousta lidí odnaučí kouřit.
>Já pochopila, že dobu mají evidovanou, ale paušálně se
>jim strhne 20 minut. Což není správně.
Jednou z oblastí, v nichž je rovné zacházení uplatňováno, je oblast pracovních podmínek, přičemž pracovní doba je považována za základní pracovní podmínku, za které zaměstnanec práci koná. Je-li uzákoněna povinnost zaměstnance odpracovat stanovenou týdenní PD, popř. dohodnutou kratší PD, pak zaměstnavatel nemůže někomu splnění této povinnosti jen tak odpustit jenom proto, že kouří. Pokud je doba kouření evidovaná jako odpracovaná, je to špatně a řešením není, že zaměstnavatel tuto dobu nezaplatí. Zaplacení doby, která není kryta prací, je správní delikt, za který může být uložena pokuta až 1 milion. Trochu začarovaný krih, já bych začala likvidací vedoucích.
-- likvidací vedoucích kuřáků nebo nekuřáků nebo obojích? On totiž takový člověk, který dělá na pásu nebo někde na kase v supermarketu těžko jen tak může odejít kouřit a nechat místo opuštěné, aby si toho někdo z nadřízených nevšiml. Kdežto u toho vedoucího (záleží také jak vysoko ve funkci je), si toho nemusí okolí ani všimnout.....
Teď jsem se zasnila a nahlas se zasmála. V mé představě se odvíjel film, ve kterém mzdovka ve stylu Chicago 30. let se samopalem nabíhá do místnosti, kde se koná porada vedoucích a nemilosrdně je likviduje. Pak vyráží do terénu zlikvidovat ty zbylé, kteří na poradě nebyli a likvidaci ušli.
Tak to tu čtu a vzpomněla jsem si na svou bývalou kolegyni, která nyní pracuje na finančním úřadu, čili ve státních službách. Protože je kuřák, musí si automaticky nadělávat 20 minut denně jako náhradu za prokouřené přestávky.
A je jedno, jestli je to silný kuřák, který chodí co hodinu na cigárko, nebo slabší, co vykouří dvě za den.
Ale je fakt, že tady mají ty přestávky odpíchnuté, takže evidence opuštění pracoviště tu je.
Jenže zákon nestanovuje, jakým způsobem evidovat docházku a odpracovanou dobu, takže na pracovištích s ručním zapisováním docházky si tohle nedokážu představit. Stejně by kde kdo "švindloval".
Nejlépe je kouření na pracovišti zakázat a dodržování pracovní doby striktně hlídat a postihovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 7. 2016 22:34
Dobrý večer,
potřebovala bych radu. Zpracovávám mzdy a nejsem si jistá. Bylo šéfem rozhodnuto, že kuřáci kteří chodí kouřit během pracovní doby budou mít strženo 20 min za den, tím budou mít i menší mzdu. Většinou mají hodinovou mzdu a pokud jim opravdu strhneme každý den několik minut tak jim místo 176 hodin za 22 odpracovaných dnů vyjde třeba jen 168,5. Smí se to takhle? Protože chápu, že je to oproti ostatním co nekouří, nespravedlivé, ale mám strach, aby to nebylo špatně z mzdového hlediska.
Moc děkuji za názory.
MŠ