Re: Krácení pojistného u vozu o DPH
Pojistitelé vyplácejí pojistné plnění plátcům DPH bez DPH s výjimkou případů, kdy plátce DPH nemůže z důvodů daných příslušnými právními předpisy uplatnit odpočet této daně. Většinou je toto ustanovení uvedeno ve Všeobecných pojistných podmínkách – obecná část
http://www.penize.cz/povinne-ruceni/257472-dph
..............
Prostudujte si VPP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 7. 2016 13:41
Dobrý den,
měl jsem nehodu s vozidlem a pojišťovna ukončila škodní událost jako totálku.
Vozidlo je v majetku SRO, které je plátce DPH, ale u vozidla není možný odpočet DPH.
Přesto mi pojištovna vyplatila pojistné plnění (rozdíl mezi obvyklou cenou vozu a cenou vraku) snížené o DPH.
Je tohle správný postup? Chápu, že pokud pojišťovna proplácí opravu vozu, tak neproplácí DPH, které si tak, jak je vyčíslené na faktuře ze servisu, normálně odečtu/uplatním u státu. Ale v případě totálky auta bez odpočtu mi to DPH zaplatí kdo? A jak to uvedu do kontrolního hlášení? To mi má pojišťovna vystavit fakturu, kde to bude vyčísleno? Už jsem je kontaktoval, ale nezdá se mi, že by se v tom orientovali.
Moc děkuji za všechny relevantní odpovědi.