Re: KH výzva - mail vs. dat.schránka
Vážený pane Pavle, já ho v žádném případě používat pro KH nechci a sebeméně jsem netušila, když jsme s.r.o. a do KH uvádíme datovou schránku, že to, že v roce 2009 jsem si nechala udělat pro finančák plnou moc, aby se tam se mnou bavili, neboť bez této plné moci jsem na cokoliv dostávala odpověď :AŤ SE DOSTAVÍ PAN JEDNATEL, že údaje z této plné moci budou mít nadvládu nad údaji uvedenými v KH. Protože jsem soudná, tak mě ani ve snu nenapadlo do KH mail uvádět. Byla jsem touto situací poměrně překvapená, přestože jako účetní působím více než 20 let. NIKDE jsem nevyčetla, že finančák bude hledat jakoukoliv plnou moc, kde najde jakýkoliv mail (zaplaťpanbu, že kdyby nezavolala, tak by to aspoň býval byl můj) A NA TEN E-MAIL výzvu pošle. Chtěla jsem varovat ostatní účetní, které jsou v podobné situaci, aby si své případné plné moci zkontrolovaly, aby se nedivily výzvám v mailu. Ale je pravda, že občas, co se týká finančáku, a formulace zákonů, mám zpomalené myšlení :-)
Já si tedy myslím, že správce daně nepostupoval správně, viz pokyny pro vyplnění KH:
Kontaktní informace pro účely kontrolního hlášení (vyplnění alespoň jedné varianty je jednou z povinných položek kontrolního hlášení):
o ID datové schránky: pokud má subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku, v opačném případě vyplní:
o Položku E-mail: Jedná se o e-mailovou adresu, kterou plátce nebo jeho zástupce uvede v souladu s § 101g odst. 4 písm. b) a je výslovně určena pro účely doručování písemností vydaných správcem daně souvisejících s kontrolním hlášením (zejména případných výzev doručovaných podle § 101g odst. 4 a 5).3
Pozn.: Pro účely kontrolního hlášení bude správcem daně využit vždy jeden z dotčených kontaktů - s tím, že pokud má subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou schránku dle příslušného předpisu – tato má pro příslušný kontakt přednost před e-mailem (bez ohledu na to, zda je e-mail uveden)
Dobré ráno, přidávám rovněž zkušenost s plnou mocí - měli jsme na Fú plnou moc pro manželku majitele (toto prosím neřešte) a všechny písemnosti chodily na její adresu do místa jejího bydliště. Museli jsme odeslat obecnou písemnost, kde jsme požadovali, aby byla použíta datová schránka pro veškeré písemnosti a styk s FÚ. Údajně plná moc má vždy přednost před datovou schránkou. Tolik z vlastní praxe....... Krásný den v tom našem chaosu :-)
Tak asi to tak skutečně bude - záleží na tom, jak je formulovaná plná moc, kterou mají uloženou... V poznámce v pokynech pro vyplnění KH totiž stojí ještě toto: Pozn.: Pokud plátce má zpřístupněnu datovou schránku, ale jeho zástupce nikoli, pak s ohledem na § 41 odst. 1 daňového řádu (doručování zástupci) je nutno uvést v kontrolním hlášení e-mail určený pro doručování výzev souvisejících s kontrolním hlášením a doručovat se bude na tento e-mail.
no a? vždyť to berušky dělaly správně. máte-li zástupce, tak musí doručovat zástupci, a ne společnosti.
Není to "údajně", ale jasně dle zákona. Zkuste si představit, že dáte plnou moc poradci, a berušky budou posílat vám? to přece ne. proto dáváte plnou moc, aby za vás někdo jednal.
Možná má chudera beruška pravdu, nicméně jsem to uváděla pro podobné zmatené jako já, ať si proběhnou plné moci, které mají na finančáku z dob dinosaurů, ať se nediví, jako jsem se divila já :-). Je to jak pes jitrničku sežral, když tam nebudete mít plnou moc (obecnou, volně formulovanou, tehdy nemyšlenou pro doručování takovýchto závažných písemností) tak vám beruška nic neřekne, a nevyřídíte vůbec nic, a jak znám 99,99% jednatelů, tak je to neřešitelné. Když ji tam má, aby firma mohla žít, tak bacha na to, aby se nestala doručovací pro KH ....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 7. 2016 15:17
Pokud už zde tato situace je, omlouvám se, ale zatím jsem na ni nenarazila. Jsem účetní v jedné obchodní s.r.o. a mám na finančáku plnou moc na mou osobu - BĚŽNOU, obecnou - plnou moc z roku 2009, aby se se mnou vůbec bavili. Dnes mi volá správkyně, prý aby mě nedostala do průšvihu, kdybych byla na dovolené, že mi bude posílat výzvu do mailu. PROČ do mailu? prý proto, že tam mám tuto obecnou plnou moc, na ní telefon a E-MAIL. Ona prý musí jít se podívat (asi kvůli daňovým poradcům a jiným) jestli někdo nemá plnou moc, a pokud ano, tak to prý musí poslat na tam uvedené údaje - což je v mém případě mail. Ač jsem účetní a nikoliv daňař apod. TAKŽE děvčata - účetní ve firmách, pokud máte na finančáku jakoukoliv nespecifickou plnou moc, a je tam uvedený mail, tak bacha na to. VÝZVY se vám posypou na mail (nebo mohou sypat, jak ostatní finančáky si netroufám předjímat). Doporučení - předělat plnou moc a vyloučit z ní kontrolní hlášení s tím, že KH výhradně do datové schránky společnosti.