Re: pozastavení podnikání a zaměstnanec
a kdybych byla na neschopence a ona by ukončila činnost?jak by to probíhalo,?dostávala bych z ossz nemocenskou nebo ne? děkuji,mám totiž i čid a mám jet na křížek do lázní
I když vám dá výpověď i když skončíte dohodou proto, že ona končí podnikání, máte nárok na odstupné, podpora bude nekrácená ale až po 3 měsících. Nebo skončíte dohodou bez udání důvodu, podpora bude menší ale bude hned.
Když budete na neschopence, platí vám prvních 14 dní dcera a potom sociálka ( i když v mezičase ukončíte PP). Na úp vás zaevidují až po skončení nemoci.
Vzhledem k tomu, že odstupné nechcete, bylo by nejlepší skončit dohodou. Jste ČID, tak byste jistě dokázala najít nějaké zdravotní důvody, proč musíte skončit, aby podpora nebyla krácená. Ostatně to krácení zase není až tak velké, protože nekrácená je 2 měsíce 65%, další 2 měsíce 50% a další měsíce jsou stejně už jenom 45%. Krácená podpora je 45% celou dobu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 7. 2016 21:09
dobrý večer,prosím mám takový problém.Moje dcera má malé zahradnictví a já ,je mi 57 let tam pracuju na hpp JAKO JEDINÝ ZAMĚSTNANEC.dCERA UVAŽUJE,ŽE K 31.10 pozastaví nebo ukončí podnikání.A ted co se mnou,jaké jsou možnosti.nechci ji nijak škodit,kdyby mi ona dala výpověd,tak by mi musela vyplatit odstupné a na to nemá,já bych zase měla tím pádem nárok na vyšší podporu.
Pokud bychom se dohodly spolu na ukončení PP dohodou s dovětkem,že končí na základě ukončení nebo pozastavení podnikání,ze zákona to je možné?a měla bych nárok na up na vyšší podporu,nebo to možné takto není.Děkuji za vaše názory