Re: nárok na podporu ?
děkuji,taky jsem to četla na stránkách up ale známá mi tvrdí,že když odcházím ze zdravotních nebo organizačních důvodů tak prý stačí 6 měsíců,ale to sem se nikde nedočetla
já se musím kouknou přesně do papírů v roce 2015 jsem byla na up 11 měsíců a rok 2014 dlouhodobě na neschopence,pak mi přiznali čid a zaměstnavatel ukončil PP -dělala jsem dojičku krav a pozbyla jsem způsobilost ale přesně se podívám a napíšu zítra děkuji
DO 31.10.2014 PP -ukončen po dlouhodobé neschopence a pozbytí způsobilosti k dané práci,poté UP VYČERPÁNA PODPŮRČÍ DOBA 11 MĚSÍCŮ,od 1/2016 PP u dcery,odedneška na neschopence.Pokud ukončím s dcerou PP dohodou ze zdr.důvodů,tak na marodce zůstávám dál
a počítá se mi do odpracované doby i po skončení PP?děkuji za váš čas
pro p. Líbu
Líbo, mám dojem, že od letošního roku se nemoc po ukončení PP započítává jako pojištěná činnost pro účely podpory v nezaměstnanosti.
V nějakém zákoně jsem to četla, ale teď nevím kde. Takže v případě, že by tazatelka v nemoci pokračovala, rok pojištění by možná mohla dát.
Re: pro p. Líbu
zákon o zaměstnanosti § 41
odst.3) Za náhradní dobu zaměstnání se považuje doba
g) trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény osoby po skončení výdělečné činnosti, která zakládala její účast na nemocenském pojištění podle zvláštního právního předpisu, pokud si tato osoba nepřivodila dočasnou pracovní neschopnost úmyslně a pokud tato dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa vznikla v době této výdělečné činnosti nebo v ochranné lhůtě podle zvláštního právního předpisu.
Pokud dcera bude mít nějaké zaměstnání, mohla by si podnikání nechat zatím jako vedlejší. Zálohy na své pojištění by neplatila a vyúčtování asi jen za měsíce hlavní činnosti - pokud měla nízké příjmy, ze kterých pojistné nepřesáhne placené zálohy a při zúčtování nevyjde pojistné z měsíců vedlejší činnosti. A vy byste mohla dál při neschopence mohla být její zaměstnankyně alespoň do doby, než budete mít trvání PP 12 měs. v posledních 24 měsících. Teprve potom by ukončila podnikání a vy byste skončila dohodou. Samozřejmě toto by nešlo, pokud by dcera neměla v té době příjem z PP.
Re: moc Vám všem děkuj,za Váš ČAS
>>>>>>já se musím kouknou přesně do papírů v roce 2015 jsem
>>>>>>byla na up 11 měsíců a rok 2014 dlouhodobě na
>>>>>>neschopence,pak mi přiznali čid a zaměstnavatel
>>>>>>ukončil PP
>>>>>>-dělala jsem dojičku krav a pozbyla jsem způsobilost
>>>>>>ale
>>>>>>přesně se podívám a napíšu zítra děkuji
>>>>>
>>>>>Nemoc v době trvání PP by byla dobou pojištěnou.
>>>>
>>>>DO 31.10.2014 PP -ukončen po dlouhodobé neschopence a
>>>>pozbytí způsobilosti k dané práci,poté UP VYČERPÁNA
>>>>PODPŮRČÍ DOBA 11 MĚSÍCŮ,od 1/2016 PP u
>>>>dcery,odedneška
>>>>na neschopence.Pokud ukončím s dcerou PP dohodou ze
>>>>zdr.důvodů,tak na marodce zůstávám dál
>>>>a počítá se mi do odpracované doby i po skončení
>>>>PP?děkuji za váš čas
>>>
>>>Ne, po skončení PP se doba nepočítá. Ať dcera zváží
>>>ukončení činnosti nebo se pokuste najít pojištěnou
>>>práci
>>>aspoň na 2 měsíce.
>>Pokud dcera bude mít nějaké zaměstnání, mohla by si
>>podnikání nechat zatím jako vedlejší. Zálohy na své
>>pojištění by neplatila a vyúčtování asi jen za měsíce
>>hlavní činnosti - pokud měla nízké příjmy, ze kterých
>>pojistné nepřesáhne placené zálohy a při zúčtování
>>nevyjde
>>pojistné z měsíců vedlejší činnosti. A vy byste mohla
>>dál při neschopence mohla být její zaměstnankyně
>>alespoň do doby, než budete mít trvání PP 12 měs. v
>>posledních 24 měsících. Teprve potom by ukončila
>>podnikání a
>>vy byste skončila dohodou. Samozřejmě toto by nešlo,
>>pokud by dcera neměla v té době příjem z PP.
>Tak mezitím přišla odpověď, že se doba nemoci po
>skončení PP počítá, takže tato moje rada je asi zbytečně
>komplikovaná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 7. 2016 16:03
dobrý den,prosím budu mít nárok na podporu,když jsem byla na up celý lonský rok a pracuji od 1/2016.
je mi 57 a pp budu končit dohodou kvůli zdravotním problémum,mám čid,i tak viz předchozí diskuze,že zam.je moje dcera a chce pozastavit živnost a nemá na to ,aby mi vyplatila odstupné.děkuji