Re: daňové zvýhodnění zaměstnanec
Nemyslela jsem daňové zvýhodnění na dítě. Tady se jedná o studenta, který má brigádu. Mzdová účetní mu nedala slevu na zaměstnance, protože nastoupil 2.6. 2016, proto se ptám zda je stanoveno, že pokud nastoupí v průběhu měsíce nemá nárok na slevu, ale já myslím, že to není správně.
>
>Nemyslela jsem daňové zvýhodnění na dítě. Tady se
>jedná o studenta, který má brigádu. Mzdová účetní mu
>nedala slevu na zaměstnance, protože nastoupil 2.6. 2016,
>proto se ptám zda je stanoveno, že pokud nastoupí v
>průběhu měsíce nemá nárok na slevu, ale já myslím, že to
>není správně.
Proč píšete do nadpisu daňové zvýhodnění, když vám jde o slevu na poplatníka? To mi hlava nebere.
>
Pokyn D-22:
"....Oba plátci daně mu pak za tento kalendářní měsíc vypočtou zálohu měsíční sazbou daně podle § 38h odst. 2 zákona, ale měsíční slevu na dani podle § 35ba zákona a měsíční daňové zvýhodnění může poskytnout poplatníkovi pouze jeden z nich (§ 38k odst. 3 zákona); činí tak zpravidla ten, od kterého poplatník odchází."
Píše se o studentovi, tak že pravděpodobně neměl do 1.6.2016 žádného zaměstnavatele. Pokud tomu tak je, tak v prohlášení v bodě II. prohlašuje, že
a) současně neuplatňuji za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období nárok na slevy na dani podle
§ 35ba zákona u jiného plátce daně a že současně na stejné období kalendářního roku jsem nepodepsal(-a) u jiného plátce prohlášení
k dani
tak že podle mne mohla účetní uplatnit slevu na poplatníka už za měsíc červen
Já osobně bych ji také dala, psala jsem to ve své první odpovědi, ale to, že ji mzdová nedala, nechápu vyloženě jako její chybu. Prostě se drží toho, že při změně během měsíce dává slevu první zaměstnavatel.
Student o ty peníze nepřijde, vrátí se mu po skončení roku.
Ale v tomto případě nešlo zřejmě o změnu (buď špatně čtu a nebo to zatím nezaznělo, jestli měl do 1.6.2016 nějakého zaměstnavatele), tak že jestli skutečně nešlo o změnu zaměstnavatele, tak je to podle mne chyba účetní a měla by to opravit v nejbližší výplatě a sraženou daň vrátit. Není to vina zaměstnance a nemusí čekat na konec roku a žádat o roční zúčtování (kdo ví kde mu bude v lednu 2017 konec a kdo ví kde může být zaměstnavatel) nebo si podávat daňové přiznání, když tuto povinnost mít nebude.
Re: sleva na dani_nástup 2.6.2016
OT.
A teď si představte, že by se opravdu nejednalo o slevu na dani, ale o daňové zvýhodnění na dítě a zaměstnanec by měl tak malý příjem, že by v RZD o peníze na své dítě za ten jeden měsíc přišel.
.........
Pokud 1.6.2016 neměl pracovník žádného zaměstnavatele, kde by uplatnil slevu na dani, měl by mzdu / odměnu / reklamovat a žádat o opravu a doplacení
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 7. 2016 8:05
Může se poskytnout daňové zvýhodnění na zaměstnance brigádníkovi(student), který nastoupil 2. v měsíci na dohodu o provedené práci už za tento měsíc? Jaké doklady musí doložit? Vypočtená daň je do částky 2070,--Kč. Děkuji za odpověď Bártová