Re: nárok zam-ce na výdaje za dovo, OT
>>Dobré poledne všem,
>>obracím se s vámi s dotazem. Situace u nás sice zatím
>>nenastala, ale abych byla když tak připravená...
>>Náš zam-ec dostal za úkol (už před 3měsíci) zpracovat
>>jednu agendu s termínem do 31.7. Zaměstnanec má
>>nahlášenou a zaplacenou dovolenou od 02.8.
>>V průběhu jsme ho kontrolovali s tím, že agenda stále
>>není vypracovaná a pokud ji nestihne vypracovat do
>>daného termínu, nepustíme ho na dovolenou.
>>Teď to vypadá, že zadanou práci zřejmě nestihne.
>>Zajímá mě, zda pokud bychom zam-ci nedali dovolenou,
>>může po nás požadovat náhradu výdajů vynaložených na
>>dovolenou, i když si za zkaženou dovolenou může
>>vlastně
>>svou neschopností?
>>Nejsem zastánce takového řešení, ale když on je
>>fakt...píp no...
>>Děkuji za vaše názory
>
>
>
>ZP § 217
>(3) Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci
>náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že
>zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené
>nebo že ho odvolal z dovolené.
Otázkou je, zda má termín dovolené určen písemně, 14 dnů předem. Pokud ano, zaměstnavatel uhradí vynaložené náklady, bez ohledu na to, že podle něho je zaměstnanec neschopný. Zákoník práce "nahlášenou" dovolenou nezná.
>
Dovolenku zatím podepsanou nemá, máme ji pouze v plánu práce na srpen... takže...?
Upřímně řečeno nevím, jak s tím naložit. Když to nedodělá, dodělá to za něj někdo jiný, takhle nám zam-ec teď funguje. :-(
Takže, jestli jsem to správně pochopil, tak když existuje rozvrh čerpání dovolené, v němž bude, ředitelem podepsáno, že budu čerpat dovolenou např. od 1.7. do 14.7, já si v dubnu koupím zájezd do zahraničí, ale zaměstnavatel se rozhodne, že z nějakého důvodu mi dovolenku nepodepíše, tak si celou zaplacenou dovolenou můžu já i případně rodina, strčit za klobouk ? Jedinou obranou by tedy bylo nechat si dovolenku podepsat před nákupem dovolené v tom dubnu ? Nebo co byste doporučila, jak předejít maléru? díky
Rozvrh čerpání dovolené je změnitelný z provozních důvodů na straně zaměstnavatele nebo z důvodu změny oprávněných zájmů zaměstnance, takže je závazný, pokud na jedné nebo na druhé straně nenastane některá z těchto změn. Budu předpokládat, že zaměstnavatel si změnu provozních důvodů obhájí vždy, takže záleží na tom, do jaké míry by zaměstnanec byl ochoten bojovat a tvrdit, že deklarovaná změna objektivně dána není. Takže se vracíme k té podepsané dovolence.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 7. 2016 12:23
Dobré poledne všem,
obracím se s vámi s dotazem. Situace u nás sice zatím nenastala, ale abych byla když tak připravená...
Náš zam-ec dostal za úkol (už před 3měsíci) zpracovat jednu agendu s termínem do 31.7. Zaměstnanec má nahlášenou a zaplacenou dovolenou od 02.8.
V průběhu jsme ho kontrolovali s tím, že agenda stále není vypracovaná a pokud ji nestihne vypracovat do daného termínu, nepustíme ho na dovolenou.
Teď to vypadá, že zadanou práci zřejmě nestihne.
Zajímá mě, zda pokud bychom zam-ci nedali dovolenou, může po nás požadovat náhradu výdajů vynaložených na dovolenou, i když si za zkaženou dovolenou může vlastně svou neschopností?
Nejsem zastánce takového řešení, ale když on je fakt...píp no...
Děkuji za vaše názory