Účtování darů

• (neregistrovaný)

14. 7. 2016 10:14

Dobrý den chtěla bych se zeptat jak je to s účtováním darů od roku 2016. Když jsme poskytli peněžitý dar na charitativní účely. Bude se účtovat na účtě 543 jako dříve nebo na účtě 565 poskytnuté dary. V jedné publikaci jsem četla, že 543 je pro dary nepeněžité a 565 pro dary pěněžité. Jinde zase píšou, že to tak není podle vyhlášky. Prosím o odpověť jak je to tedy správně. Velice děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 7. 2016 10:28

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Účtování darů
      A co na to Vyhláška 500/2002 Sb.

§ 34 Ostatní finanční náklady

Znění od 01.01.2014 do 31.12.2015

Položka "O. Ostatní finanční náklady" obsahuje zejména kursové ztráty, manka, schodky a škody na finančním majetku a poplatky související s vedením účtů zejména u bank nebo spořitelních a úvěrních družstev.

Znění od 01.01.2016

Položka "K. Ostatní finanční náklady" obsahuje zejména náklady z prodeje krátkodobého finančního majetku, náklady z přecenění podílů a náklady z derivátových operací. Dále obsahuje i poskytnuté dary ve finanční oblasti, kursové ztráty, manka, schodky a škody na finančním majetku a poplatky související s vedením účtů zejména u bank nebo spořitelních a úvěrních družstev a mimořádné finanční náklady.
      ..................

• 14. 7. 2016 10:33

linda 12358 (neregistrovaný)

Takže to mám chápat, že dary na charitativní účely spadají do provozní oblasti a budu účtovat na 543? Nevím co si mám přesně představit pod poskytnuté dary ve finanční oblasti.

• 14. 7. 2016 10:40

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Chápu to tak, že finanční oblast = peněžité dary
      Vycházím i z toho, co se účtuje na účty řady 56

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).