Re: Směnný provoz ano nebo ne?
Aby se jednalo o třísměnný provoz, museli by se zaměstnanci vzájemně pravidelně střídat ve 3 směnách v rámci 24 hodin po sobě jdoucích=z dotazu se nedá posoudit. Počet zaměstnanců na směně není rozhodný. Pracovní doba se nesjednává, ale o její délce a rozvržení rozhoduje zaměstnavatel. Úvazek 40 hodin je při jednosměnném provozu, i v tomto případě je možné rozvrhnout pracovní dobu nerovnoměrně, v takovém případě je třeba stanovit vyrovnávací období a vypracovat harmonogram pracovních směn a seznámit s ním zaměstnance nejméně 2 týdny předem. Ale to vše je obsaženo v zákoníku práce. Prostudujte a zeptejte se znovu.
Děkuji za odpověď, právě, že prostudováno mám, ale jsem z toho úplně mimo. Vzájemně pravidelně se střídat nebudou, stane se, že třeba v rizikových hodinách, např. od 17 do 21hod budou i dva zaměstnanci dohlížet na chod ubytovny společně. Od 21hod tam potom už však zůstane jen jeden. Má představa je taková, že všichni budou mít v pracovní smlouvě, že každý měsíc odpracují daný fond pracovní doby (týdně 40 hodin) a budou pracovat na ranní, odpolední a noční (přesné rozmezí od - do však není definováno - to bude záležet na rozvrhu směn na na daný měsíc). Pokud mě tedy chápete. Zajímá mě, zda to takto neodporuje zákoníku práce? Dle mého názoru to směnný provoz určitě nebude.
Pokud budou mít ranní, odpolední a noční - tak to musí být dle zákona směnný provoz i když na pracovišti nebudou přímo na sebe navazovat se směnami? Jak jsem psala výše, jeden zaměstnanec bude na vrátnici každý pracovní den od 6 -14:30, ostatních 5 pracovníků bude tvořit "kolotoč" aby na pracovišti bylo pokryto vrátným celých 24 hodin za de (vč. víkendů a svátků). V některých dnech i hodinách se stane, že budou na tomto pracovišti i dva pracovníci najednou. A mě se jedná o to, jaký to bude tedy provoz? Co jsem si nastudovala v ZP, tak třísměnný provoz to nebude, protože se budou překrývat déle než hodinu.....opravdu si s tím nevím rady :(
Zaměstnanci budou pracovat v nepřetržitém provozu, kdy na sebe směny budou navazovat, ale v určité dny a hodiny se budou také dva zaměstnanci na stejné pracovní pozici překrývat. Je zde nutné dodržet týdenní pracovní dobu 37,50 hodiny? Nebo při tomto nepřetržitém provozu můžou mít zaměstnanci týdenní fond 40 hodin a budou se střídat na ranních, odpoledních a nočních směnách? Podle §78 odst. 2 ZP mi vyplývá, že pokud se tam 2 zaměstnanci setkají na jedné směně více než na 1 hodinu, tak již tento provoz nemůže být označen za dvousměnný ani třísměnný, takže jsem z toho opravdu v rozpacích :(
Vyjděte z toho, že pokud budou pracovat tak, že tam stále někdo z nich musí být od pondělí do neděle 24 h denně, pak jde o nepřetržitý provoz. A nepřetržitém provozu je maximální týdenní pracovní doba průměrně 37,5 h. Tu zaměstnanci rozvrhnete tak, že v každém týdnu odpracuje 37,5 h nebo stanovíte vyrovnávací období (pokud nemáte odbory, tak maximálně 26 týdnů), ve kterém mu ten úvazek rozvrhnete tak, aby měl PRŮMĚRNĚ za týden odpracovat 37,5 h. Např. stanovíte vyrovnávací období 10 týdnů. 37,5 x 10 = 375 h. A těchto 375 h mu do těch 10ti týdnů rozvrhnete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 7. 2016 9:54
Prosím Vás zkušenější o radu,
firma chce zřídit "směnný" provoz vrátných na ubytovně. Myšleno je to takto:
1 hlavní zaměstnanec bude pracovat na HPP, 40hod týdně pouze od PO-PÁ od 06:00 do 14:30.
Potom dalších 5 pracovníků (také práce na HPP) se bude střídat ve "směnách" od 14:00 (popřípadě 14:30 toto ještě není ujednáno) do 6:00, tak aby byl v ubytovně zajištěn 24hodinový dohled nad klienty vč. víkendů a svátků. Počítá se s tím, že v některých dnech budou na "směně" i dva pracovníci najednou. Bude se v tomto případě jednat o třísměnný provoz, nebo může být pracovní doba sjednána jako nerovnoměrná při úvazku 40hod týdně?
Tápu v tom a hledám nejjednodušší řešení tohoto provozu.
Děkuji mockrát za každou radu!