Re: Lékař o dovolené
Ale to je v pořádku, pokud to šéfovi nevadí, ona nic neporušila a vy také ne. Nemáte co řešit, 19. a 19. má dovolenou, 20. celodenního lékaře, 21. - 29. dál dovolená.
U nás by jí šéf sice takto dovolenou nepodepsal, ale je pravda, že to žádný zákon, nic neporušuje.
Samozřejmě, je plně v kompetenci vedoucího, co podepíše. Přece snad ví, co podepisuje. Muselo by mu přece být divné, že místo jedné propustky, podepisuje tři.
Vy nemáte žádný důvod propustku neakceptovat. Jedině můžete vyhodnotit, zda šlo o dobu nezbytně nutnou, zda vyšetření nebo ošetření nebylo možno provést mimo pracovní dobu a zaplatit např. 4 hodiny a zbytek neplacené volno. Ale to záleží na vás.
Ona NIC nepřerušila, pokud má podepsány 2 dovolenky a 1 propustku tak znovu opakuji NIC neporušila. Je jen věcí vedoucího, že je tak blbý a podepíše vše, co se mu podstrčí. Přerušení dovolené může nastat pouze kdyby měla neschopenku nebo ošetřovačku. Jak píše Kara, i kdyby v době dovolené šla k lékaři, opět by NIC nepřerušila, pouze vy byste na to nereagovala, protože návštěva lékaře dovolenou nepřerušuje. Čumu na tom nerozumíte ?
Teď jsem právě v "Sondách" četla pěkné příklady, tak vám to sem napíšu, abyste pochopila rozdíl.
Příklad č. 1 - Zaměstnavatel určil zaměstnanci dovolenou na 1 týden. Zaměstnanec mu PŘED nástupem dovolené oznámil, že např. ve středu se zúčastní pohřbu prarodiče. Na středu může zaměstnavatel určit dovolenou JEN na žádost zaměstnance. Je logické, že zaměstnanec na tento den o dovolenou žádat nebude. V tomto případě zaměstnavatel dovolenou na středu určit NESMÍ.
Příklad č. 2 - zaměstnavatel určil zaměstnanci dovolenou na 1 týden, od pondělí do pátku. Zaměstnanec mu v úterý oznámí, že se ve středu zúčastní pohřbu prarodiče. Protože se NEJEDNÁ o přerušení dovolené, zaměstnanec ve středu čerpá dovolenou.
Tohle můžete plně aplikovat na váš případ. Kdyby měla podepsanou dovolenku od - do, tak to, že v průběhu té doby půjde k lékaři , dovolenou nepřerušuje. Pokud ovšem měla , jak jsem již jednou psala, vypsánu dovolenku od - do, potom propustku k lékaři a opět dovolenku od - do. Je to v naprostém pořádku, nemáte co zkoumat, obhajovat, řešit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 7. 2016 8:20
Dobrý den, právě jsem v úžasu. Mám před sebou žádanku naší ZA o dovolenou. Termín 18.-.19.7 (Po a út) a 21.-29.7. (od čtvrtku a příští týden) podepsanou od šéfa. Ve výkazu práce má uvedeno, středa 20.7. lékař celý den tzn. že bude mít na propustce 2 razítka. Očividně chtěla ušetřit 1 den dovolené, nejraději bych jí na středu vykázala taky dovolenou. Vedení nemá nic proti, pokud obhájím . . . Poprosím Vás o vaše názory, jak vyřešit. Děkuji předem