Re: Péče o matku
Propustka je na nezbytně nutno dobu k ošetření nebo vyšetření, nikoliv na péči po propuštění z nemocnice. Ošetřování zpětně lékař nevystaví, takže dovolenou nebo neplacené volno. Vy jste ji jeden den vezl z nemocnice a další den byl s ní na kontrole ? Nebo jak vám potvrdil lékař propustky ?
Lékař (na Slovensku) mi na propustku napsal 24 hodinová starostlivost o matku po propuštění z hospitalizace
No ono je to celkem logické, protože těžko s ní sdílíte společnou domácnost, takže ani nárok na ošetřovačku není. U nás žádná 24 hod. starostlivost neexistuje.
Takže jak bylo psáno - dovolená, neplacené volno a navíc zaměstnavatel není povinen s tím souhlasit. Takže příště by bylo dobré si dopředu se zaměstnavatelem dohodnout jakou máte překážku v práci.
Tak já mám zkušenost takovou, že pokud lékař určitě ví, že nárok na ošetřovné nevzniká (opravdu asi těžko by prokazovali společné hospodaření každý v jiném státě), tak ošetřovačku prostě nevystaví.
Ale asi to může být různé, bohužel tazatel , přestože chápu, že asi měl trochu jiné starosti, si tohle měl zjistit předem, protože tady se daly předpokládat potíže a uznáním propustek. V ČR žádná celodenní péče o nikoho na propustku není.
>>>>>>>>.
>>>>>Tak jak Vám píše Jasná i All - zaměstnavatel platí
>>>>>pouze dobu nezbytně nutnou k doprovodu k ošetření
>>>>>nebo
>>>>>vyšetření. Na to ošetřování po propuštění z nemocnice
>>>>>jste si měl nechat napsat ošetřovačku (tu hradí
>>>>>sociálka
>>>>>podobně jako nemocenskou).
>>>>A když matka žije na Slovensku a doktor na Slovensku
>>>>mi OČR nevystaví.
>>>
>>>No ono je to celkem logické, protože těžko s ní
>>>sdílíte společnou domácnost, takže ani nárok na
>>>ošetřovačku
>>>není. U nás žádná 24 hod. starostlivost neexistuje.
>>>Takže jak bylo psáno - dovolená, neplacené volno a
>>>navíc zaměstnavatel není povinen s tím souhlasit.
>>>Takže
>>>příště by bylo dobré si dopředu se zaměstnavatelem
>>>dohodnout jakou máte překážku v práci.
>>
>>OČR mohlo být vystavené, ale OSSZ by nevyplatila
>>dávky, OČR by sloužilo pro zaměstnavatele pouze jako
>>omluvenka, že se nejedná o neomluvenou absenci.
>
>Tak já mám zkušenost takovou, že pokud lékař určitě
>ví, že nárok na ošetřovné nevzniká (opravdu asi těžko by
>prokazovali společné hospodaření každý v jiném státě),
>tak ošetřovačku prostě nevystaví.
>Ale asi to může být různé, bohužel tazatel , přestože
>chápu, že asi měl trochu jiné starosti, si tohle měl
>zjistit předem, protože tady se daly předpokládat
>potíže a uznáním propustek. V ČR žádná celodenní péče o
>nikoho na propustku není.
Asi před 4 roky jsem měla stejný případ. Zaměstnanec měl OČR na snachu, nebyla společná domácnost, OSSZ nevyplatila, ale my jsme to v docházce vedli jako OČR, na ELDP byly tyto dny ve vyloučené době. Kontrola z OSSZ již proběhla, bylo to v pořádku.
Ano, totéž jsem psala , tuším u toho dotazu pana Zdeňka , že zaměstnavatel , pokud je vystavena ošetřovačka, dobu omluví a vlastně ho ani nezajímá, zda sociálka ošetřovačku proplatila. Tady šlo spíš o to, že lékař na Slovensku by asi ani tu ošetřovačku nevystavil, ale těžko říct, možná to tam funguje úplně jinak , než u nás.
>>>>>No ono je to celkem logické, protože těžko s ní
>>>>>sdílíte společnou domácnost, takže ani nárok na
>>>>>ošetřovačku
>>>>>není. U nás žádná 24 hod. starostlivost neexistuje.
>>>>>Takže jak bylo psáno - dovolená, neplacené volno a
>>>>>navíc zaměstnavatel není povinen s tím souhlasit.
>>>>>Takže
>>>>>příště by bylo dobré si dopředu se zaměstnavatelem
>>>>>dohodnout jakou máte překážku v práci.
>>>>
>
>Ano, totéž jsem psala , tuším u toho dotazu pana
>Zdeňka , že zaměstnavatel , pokud je vystavena ošetřovačka,
>dobu omluví a vlastně ho ani nezajímá, zda sociálka
>ošetřovačku proplatila. Tady šlo spíš o to, že lékař na
>Slovensku by asi ani tu ošetřovačku nevystavil, ale
>těžko říct, možná to tam funguje úplně jinak , než u
>nás.
když to tady tak čtu, tak aby člověk (pro jistotu) nastudoval, jak je to s vydáváním ošetřovaček na Slovensku, Polsku a jiných zemí EU (odkud má zam-tel zam-ce), aby se pak nedivil, co mu zam-ci přinesou. Nehledě na to, že ani nevím, jak takovéto tiskopisy v jednotlivých zemích vypadají.... Opravdu mzdové úč./mzdoví úč. si nemohou stěžovat, že by se při práci nudily/i.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 7. 2016 10:27
Dobrý den,
přísluší mi náhrada mzdy od zaměstnavatele, když jsem musel dva dny pečovat o matku po propuštění z nemocnice? Zaměstnavateli jsem dodal potvrzené propustky od lékaře, ale ten mi tvrdí, že jsem si měl vyřídit ošetřované a platit mi to bude sociálka.
Děkuji