Re: DPČ a doplatek ZP
U DPČ by to měl doplácet zaměstnavatel a vám z odměny strhnout. Domluvte se se mzdovou. Pravděpodobně si myslí, že máte ještě jiné zaměstnaní nebo vypadáte mladě a považuje vás za studentku. Pokud jí něco z toho nedoložíte, měla by automaticky ZP strhávat.
Tak uplně přesne, pracovní smlouva na 5800 kc hrubého, v měsíci jsem měla týden očr, tak mam zaklad pro ZP 4978 kc, ZP odvedeno z této částky, celkem 673. Nic vic tam nemam ani mi nebylo strzeno, Jeste nevim zda je dulezita info, ale jedna se o statni instituci...
Je otázkou, co myslí tím "odvedeno" celkem 673, protože odvedeno nemusí znamenat, že jí to bylo sraženo. Mně to teda vychází takto: 4,5% z 4978 = 225 a zaměstnavatel 9% z 4978 = 448. Celkem 673. Takže to vypadá, že jí nic dosraženo nebylo.
Skutečně nespadáte do žádné kategorie státních pojištěnců?(třeba pobírající rodičovský příspěvek nebo osoba pečující o dítě do 7mi let nebo o 2 děti do 15ti let apod.?)
Ptám se jen pro ujištění - nejste ani na ÚP? Nemáte dítě do 7mi let nebo 2 děti do 15ti let? Nepobíráte žádný důchod (invalidní částečný nebo plný, vdovský, starobní) atd.atd.? Nemáte živnost a neplatíte si zálohy na ZP jako OSVČ? Nejste nic z toho, nejste na ÚP, jste prostě jen žena v domácnosti a platíte v jiných měsících ZP jako samoplátce, tzn. každý měsíc posíláte na svoji ZP 1337 Kč?
mam dve děti zdravé do 15ti let, chodí do Zš, v každém měsíci předtím jsem totiz měla tuto Prac. smlouvu a ještě dohodu o pracovní činnosti a tim mi to vychazelo na 10 tis. kč, ale ten posledni měsíc jsme už DPČ měli ukončenou, pouze pracovní smlouva na těch 5800 kc.
státní instituce..
Aha, takže jste v domácnosti a dosud byl minimální odvod zdravotního pojištění splněn tím, že jste měla v součtu výdělek nejméně ve výši minimální mzdy a z toho bylo odváděno ZP v součtu nejméně v minimální výši. A jednu z těch smluv už v červenci nemáte, je to tak? Proč to teda nenapíšete hned všechno? Akorát na úplném začátku píšete, že máte práci na DPČ 5800 hrubého a teď zas píšete, že DPČ nemáte, že máte jen pracovní poměr na 5800 Kč. Ale to jedno, zbyl Vám prostě jen jeden pracovní vztah na 5800 Kč měsíčně, ano?
Pokud ty dvě školní děti, kterým je méně než 15 let, navštěvují pouze školní vyučování a ne družinu (teď o prázdninách ani to školní vyučování), tak se na ZP zaregistrujte do kategorie "osoba pečující celodenně o 2 děti do 15ti let" a nebude se muset ZP dosrazit. Pokud nejste takto registrovaná v této kategorii, účetní to měla dosrazit (v poměrné části, s vyloučením těch dnů OČR), ale vypadá to, že nesrazila. Podle mě zřejmě stále má zato, že máte i ten druhý příjem. Měla jste jí oznámit, že ten druhý příjem už nemáte.
omlouvam se, na zacatku jsem popletla, je to presne jak píšete. Nerikala jsem ji nic, jelikoz jsem ani o tom, ze bych měla doplacet ZP nic nevěděla, až ted jsem se bavila se segrou, ucetni a ta mi rikala, ze by se to mělo doplacet. DPČ jsem měla u stejného zaměstnavatele, tak bych předpokládala, ze si to pani ucetni ohlida, ja to neznam.
to je dobra informace, registrovana na ZP urcite nejsem, ale zaregisturuji se.
díky moc, skočím na účtárnu, vyřešit ten jeden měsíc bez doplatku ZP. Nechtěla jsem tam chdit plašit, než mi tady poradíte.
díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 7. 2016 19:50
Dobrý den,
prosím pokud bych přes prázdniny měla možnost prácene na dohodu o pracovní činnosti, hrubá mzda 5800 kc, uvazek 3h denně. Musím si sama doplácet ZP do minimální mzdy ?