Neschopenka vystavená v nemocnici

• 5. 8. 2016 18:00

Dobrý den, mám jít na lékařský zákrok spojený s hospitalizací.
    Pokud vše proběhne podle plánu lékařů, mám to pokryté dovolenou.
    Nicméně, mohou nastat komplikace a tady mi již dovolená stačit nebude.
    Když jsem byl dnes na příjmu, tak mě šokovala úřednice s vyjádřením, že oni mohou vystavit neschopenku jedině na začátku hospitalizace, potom již ne. Že potom bych to musel řešit s PL. Vůbec si neumím představit, jak bych z nemocnice něco řešil s PL na dálku.
    Podotýkám, že mi nejde vůbec o zpětné vystavení PN, ale v případě prodloužení hospitalizace ode dne, kdy bych o to požádal.

Nemáte s tímto nějakou zkušenost?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 8. 2016 19:30

Lenka28 (neregistrovaný)

Re: Neschopenka vystavená v nemocnici
      A proč na to chcete plýtvat dovolenou? Není to škoda?

• 5. 8. 2016 19:31

iva. (neregistrovaný)

Lékař smí vystavit neschopenku maximálně 3 dny zpětně. Pokud je potřeba vystavit neschopenku po delší době, je k tomu nutný souhlas posudkového lékaře OSSZ. Jde jen o větší papírování a v případě hospitalizace mám 2 zkušenosti, že posudkový lékař uznal. Jeden případ byl dopravní nehoda, kdy si zaměstnanec myslel, že neschopenku vystaví nemocnice automaticky - vystavovala se až po měsíci. Druhý případ začal jako ten Váš - "banální" operací, po které nastaly komplikace, tam se neschopenka vystavovala po 14 dnech.
      Samozřejmě, že budete muset vysvětlovat, proč jste si ji nenechal vystavit hned při hospitalizaci, ale nedejte se odbýt úřednicí v nemocnici. Vy nic vyřizovat nebudete - papírovat bude ta úřednice v nemocnici ...
      Také se může stát, že komplikace nastanou až po propuštění z nemocnice, takže by Vám neschopenka byla vystavena až kvůli komplikacím.
      V každém případě - ať to dobře dopadne. Hezký večer.

• 6. 8. 2016 20:14

anonymous

Děkuji za reakci, nicméně bych chtěl zdůraznit podstatu otázky. Nejde mi o zpětné vypsání neschopenky, ale o vypsání třeba až pátý den hospitalice v případě komplikací a s datem od toho dne. Úřednice kliniky tvrdí, že to nelze.
      Tak jenom zkouším, jestli tu není na diskuzi znalec. Co jsem se dočetl, tak tiskopis vystavuje ošetřující lékař, což při hospitalizaci je lékař nemocnice.

• 6. 8. 2016 21:29

iva. (neregistrovaný)

Neschopenka se vystavuje při vzniku dočasné pracovní neschopnosti, což je v případě hospitalizace nástup do nemocnice. Jakýkoli pozdější den je zpětné vystavení neschopenky.
      Viz zákon o nemocenském pojištění § 57 odst. 1 písm. b) a § 61 písm. a) téhož zákona.

• 7. 8. 2016 7:55

anonymous

Nakonec jsem na stránkách ČLK našel tuto informaci.
      "Dodatečné VYSTAVENÍ PoPN, pokud pacient navštívil lékaře a byl uznán práce neschopným, ale PoPN nebylo vystaveno, by měla být formalita, Je vhodné upozornit na tuto skutečnost lékaře OSSZ, z žádného právního předpisu však nevyplývá, že by muselo být dodatečné vystavení PoPN tímto lékařem schváleno (vyhláška mluví jen o schvalování zpětného UZNÁNÍ PN).

• 7. 8. 2016 17:57

iva. (neregistrovaný)

Stále však platí, že pracovní neschopnost vzniká tehdy, shledá-li lékař pacienta nemocným, nikoli tehdy, až se to pacientovi hodí.

Hezký den a ať tyto nově nabyté vědomosti raději nepotřebujete. Uzdravte se.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).