Re: Dohoda o pracovní činnosti v SVJ
A nemůže pak inspektorát práce zkoumat, že domovník bere v rámci DPP 120 Kč/hod? Není to už odměna místně neobvyklá? Jde o malé okresní město s nízkými mzdami.
3000 Kč : (300 h : 12 m) = 120 Kč / hod. (25 hod práce měsíčně)
3000 : (300 : 12) = 120
Nerozumím, proč je 120 Kč na DPČ v pořádku a ta samá částka na DPP je podezřelá.
Inspektorát práce může zkoumat mnoho věcí. Neslyšel jsem, že by IP někdy působil v SVJ.
Stát by neměl strkat nos do všech věcí, co existují. Pokud částku schválí příslušný orgán SVJ podle stanov, tak bych problém neviděl.
Hezký den!
Odměňování v SVJ
Líbo,
můžete uvést, z čeho vycházíte?
Nedomnívám se, že o všem musí rozhodovat stát.
Tvrdím, že pokud odměnu schválí příslušný orgán SVJ, tak do toho státu nic není.
Tu odměnu domovníkovi dávají členové SVJ ze svých zdaněných peněz, tak jim do toho nemůže mluvit nějaký byrokrat, který si pohodlně žije z daní občanů.
Hezký den!
Re: Odměňování v SVJ
>>>>>>fakticky vykonává od 1. června zatím na dobré slovo a
>>>>>>Odměna z DPČ činí 3000 Kč, jde o pána ve starobním
>>>>>Jednodušší bude uzavřít DPP, kde se do 10 000 Kč/
>>>>>měsíc neplatí sociální a zdravotní.
>>>>>
>>>>>Pokud podepíše prohlášení, tak nebude platit ani daň
>>>>>z
>>>>>příjmů.
>>>>>
>>>>>Lékařskou prohlídku na domovníka mít nemusí, alespoň
>>>>>pokud je mi známo.
>>>>>
>>>>>Hezký den!
>>>>
>>>>A nemůže pak inspektorát práce zkoumat, že domovník
>>>>bere v rámci DPP 120 Kč/hod? Není to už odměna místně
>>>>neobvyklá? Jde o malé okresní město s nízkými mzdami.
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>3000 Kč : (300 h : 12 m) = 120 Kč / hod. (25 hod
>>>>práce
>>>>měsíčně)
>>>>
>>>>3000 : (300 : 12) = 120
>>>
>>>Nerozumím, proč je 120 Kč na DPČ v pořádku a ta samá
>>>částka na DPP je podezřelá.
>>>
>>>Inspektorát práce může zkoumat mnoho věcí. Neslyšel
>>>jsem, že by IP někdy působil v SVJ.
>>>
>>>Stát by neměl strkat nos do všech věcí, co existují.
>>>Pokud částku schválí příslušný orgán SVJ podle
>>>stanov,
>>>tak bych problém neviděl.
>>>
>>>Hezký den!
>>
>>Za rok 2016 se může jednat o 70,- Kč/hod.
>
>Líbo,
>
>můžete uvést, z čeho vycházíte?
>
>Nedomnívám se, že o všem musí rozhodovat stát.
>
>Tvrdím, že pokud odměnu schválí příslušný orgán SVJ,
>tak do toho státu nic není.
>
>Tu odměnu domovníkovi dávají členové SVJ ze svých
>zdaněných peněz, tak jim do toho nemůže mluvit nějaký
>byrokrat, který si pohodlně žije z daní občanů.
>
>Hezký den!
Naprosto souhlasím, ostatně 120,-Kč/hod. není tak nepřiměřená částka. Jen jsem chtěla upozornit na to, že se 300 hodin počítá za kalendářní rok, takže to letos může být DPP od 1.6. do 31.12. (21000/300=70)
Re: Odměňování v SVJ
Odměna má být stanovena na základě času a obvyklé ceny. 300 hodin za rok je pouze maximální hranice pro DPP.
120 Kč/hod není závratná výše. Záleží na druhu práce.
Pokud bude mít 120 Kč a v měsíci předpokládáte 25 hodin, tak má 3 000 hrubého.
Za 12 měsíců se do 300 hodin také vejdete.
Problém nevidím, pouze pokud by se touto cestou nahrazovala odměna za výkon funkce ve výboru. To by byl problém.
Hezký den!
No, on chce 3000 Kč měsíčně, jinak to dělat nebude. Upřímně, já nevím, jestli bych to za tyto peníze dělal, jako člen výboru mám práce nad hlavu a nedostávám odměnu (schůze neschválila ani 500 Kč měsíčně, o které jsme žádali) a kdybych měl ještě dělat domovníka, neměl bych už čas ani na svou práci.
Při DPP, která je na 300 hodin ročně, tedy 25 hodin měsíčně, to pak vychází 120 Kč/hodinu a to je prostě podezřele vysoké. Proto jsem vznesl dotaz, zda nebude problém s inspektorátem práce.
100 bytů :-( bohužel.... A to si ze svého platíme benzín, barvu do tiskárny, telefon... Ale máme zateplovat a kdyby do výboru nikdo nešel, nezateplili bychom. My jsme to vzali jen abychom zateplení dokončili, táhne se již 3 roky, kdy bylo schváleno.
Máme 141 jednotek, dělali jsme okna, vstupní portály, zateplení, výtahy atd.
Nejen s ohledem na § 159 doporučuji si najmout dobrý stavební dozor, který by pomohl s výběrovým řízením, se smlouvou a pak hlavně s kontrolou při zateplování. Vyplatí se to.
Je velká šance, že ti závistivci, co Vám nedopřáli 500 Kč/ měsíc, se po Vás budou vozit, až se při zateplování něco nepovede.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 8. 2016 23:47
Chceme v SVJ uzavřít DPČ s domovníkem, který činnost fakticky vykonává od 1. června zatím na dobré slovo a až nyní se dostáváme k formalitám. Doslechl jsem se, že i DPČ je třeba do 8 dnů hlásit na OSSZ a VZP?
Odměna z DPČ činí 3000 Kč, jde o pána ve starobním důchodu.
Je tedy vhodnější uzavřít DPČ např. až od 1. září a za ty tři měsíce uzavřít ad hoc DPP a kompenzovat mu odměnu za tyto tři měsíce?
Musí také domovník na DPČ provádět lékařskou prohlídku na útraty zaměstnavatele?