Prodej polí a daň z příjmů

• (neregistrovaný)

17. 8. 2016 14:57

Dobrý den, prosím o ujištění a uklidnění. Už jsem tady ten dotaz dávala, byla jsem ujištěna, že od daně osvobozeno. Ale zapomněla jsem uvést ještě jednu věc. Syn dostal darem v květnu 2010 od babičky pozemky. Nyní je prodává, čili je to 6 let, co je vlastní. Ale - v době jeho vlastnictví (nevím přesně v kterém roce) proběhly pozemkové úpravy, tzn. přesuny metrů a tak, zkrátka více katastrálních čísel na různých místech se přesunulo do dvou kat. čísel. Nemá tato pozemková úprava vliv na to osvobození od daně z příjmů po nynějším prodeji?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 8. 2016 15:13

Lenka F. (neregistrovaný)

Re: Prodej polí a daň z příjmů
      Vlastnicky se stále jedná o "stejné" pozemky, i když mají nová čísla a v terénu byly přesunuty třeba i na úplně jiné místo.
      Mimochodem - takto u jednotlivého vlastnictví je to jednoduché, ale kdyby naše firma nějaké pozemky prodávala (naštěstí toto snad nehrozí), tak nevím, jak bychom po pozemkových úpravách prokazovali např. uplatněnou pořizovací cenu, když jsme v jednom katastrálním území nakupovali např. postupně od 3 různých majitelů, pokaždé za jinou cenu. Při pozemkových úpravách se s pozemky u jednoho majitele zachází jako s jedním celkem a už nikdy nikdo nezjistí, z jakého původního parc. čísla vzniklo to nové. Navíc nově vzniklé pozemky po úpravách mohou být i úplně jinde než ty původní, běžně se např. na přání vlastníků spojují do většího celku parcely, které byly původně rozesety po celém kat. území.

• 17. 8. 2016 15:20

Kara (neregistrovaný)

Re: Prodej polí a daň z příjmů
      Děkuji za uklidnění, už jsem se i dovolala na 2 FÚ, kde mně také řekli, že bude osvobozeno. A na Finančním ředitelství mně řekli, že si mám napsat písemný dotaz a oni to posoudí, že to takhle z hlavy nejde říct. No, taky jsem si říkala, že by to přece byla blbost, kdyby na tu dobu vlastnictví 5 let měly pozemkové úpravy takový neblahý vliv, že by osvobozeno nebylo, přestože k vlastnictví došlo už před 6ti lety, z toho § 4/1/b jsem nebyla moudrá.
      Právě tím spojením do většího celku s dobrým umístěním pozemky dost nabyly na ceně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).