Re: stravné -prosím p. Jasnou, VH,Líbu
Cituji z knihy Ing. Karel Janoušek Cestovní náhrady v příkladech:
"Zákoník práce neomezuje počet ani dobu trvání pracovních cest, které by mohl zaměstnanec během kalendářního dne uskutečnit. Zaměstnanec tak může v jednom dni uskutečnit i několik pracovních cest. Pracovní cesta je ohraničena pouze okamžikem nástupu na pracovní cestu v zaměstnavatelem stanoveném místě nástupu na pracovní cestu a okamžikem příjezdu (příchodu) do místa ukončení pracovní cesty stanoveného zaměstnavatelem.
Za samostatnou pracovní cestu se tak považuje např. každý výjezd z místa pravidelného pracoviště do místa určeného k vykonání práce s následným návratem zpět do místa pravidelného pracoviště.
Takovéto výjezdy nelze pro účely cestovních náhrad sčítat, neboť jde o samostatné pracovní cesty a každá pracovní cesta se, z hlediska výše jednotlivých náhrad, posuzuje vždy samostatně."
Paní Alen moc děkuji. I když mi to přijde hodně nespravedlivé, protože když tak pojedou 2 řidiči, jeden bude vozit materiál mezi dvěma místy, které nejsou jeho pravidelným pracovištěm, tak nárok na stravné bude mít, kdežto ten, který ten materiál bude vozit do a z svého pravidelného pracoviště nikoliv, protože to bude bráno jako další pracovní cesta ten den, přitom budou dělat úplně to samé , nakládat, vykládat, řídit náklaďák i po stejnou dobu.
Hezký den
Dobrý den já tedy nevím, ale stravenka je navázána na pravidelné pracoviště? Reaguji na původní dotaz. Já si myslím, že pokud mu nevznikl nárok na stravné a vykonával práci, tak by stravenku dostat mohl (tedy byla by daňově účinná, samozřejmě to závisí na směrnici). Ale je to jen můj názor. Třeba se někdo přidá.
Dobrý den já tedy nevím, ale stravenka je navázána na pravidelné pracoviště? Reaguji na původní dotaz. Já si myslím, že pokud mu nevznikl nárok na stravné a vykonával práci, tak by stravenku dostat mohl (tedy byla by daňově účinná, samozřejmě to závisí na směrnici). Ale je to jen můj názor. Třeba se někdo přidá.
Stravenka není navázána na pravidelné pracoviště, ale na přítomnost zaměstnance v práci viz ZDP: "Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad), pokud přítomnost zaměstnance v práci během stanovené směny trvá aspoň 3 hodiny." To řidič splňuje + viz vaše směrnice.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
23. 8. 2016 10:18
Dobrý den,
prosím vás o názor nebo zkušenost s vyplácením stravného na pracovních/služebních cestách.
Zaměstnance je vyslán na pracovní cestu v 8.00 ráno s návratem do 18.00 hod.
Zaměstnanec skutečně vyjde v 8.00 hod. z místa určeného pro náhrady A, jede do místa B.naloží materiál a vrací se do místa A ve 12.00 hod. V místě A složí a opět naloží materiál, což trvá 1 hod.
Ve 13.00 jede z místa A do místa B, složí a zpět na své pracoviště se vrací v 17.00 hod.
Jde podle vás o 1 pracovní cestu nebo 2 cesty ?
Zákoník práce připouští možnost sloučení pouze jde-li o 2 dny. Tohle bylo v jednom dni, ovšem budeme-li to brát jako 2 pracovní cesty, potom není nárok na stravné, protože ani jedna netrvala víc jak 5 hodin, a ani na stravenku protože na pravidelném pracovišti nebyl víc jak 3 hodiny.
Kdyby ovšem nakládal v jiném místě, byla by celá doba od 8.00 do 17.00 pracovní cestou a nárok by byl.
Přijde mi to jako diskriminace, pokud stravné nevyplatíme, ale nejsem si jistá, zda pro hodnocení , že jde o 1 pracovní cestu stačí to, že na cestovní příkaze je vypsáno vyslání v 8.00 hod, a návrat v 18.00 hod, když v průběhu byl hodinu na svém pravidelném pracovišti.
Moc děkuji za názory , eventuálně vaše zkušenosti.
Hezký den všem