Re: Pachtovné nebo nájemné?
>Prosím o jakýkoliv názor: s.r.o. provozovalo lékárnu,
>od 1.6.2016 tuto pronajímá /dle mého názoru/ jinému
>subjektu. Ve smlouvě mají uvedeno že se jedná o
>pachtovné
k pachtu-ten zn. nájem věci s právem obhospodařovat a spotřebovávat výnosy, čili podle mne je to špatně, měla být nájemní smlouva.K daním -neznám, nedělám, vyčkejte někoho dalšího.
včetně všech poplatků/vodné,el.energie,ochrana
>objektu apod./ za celkovou částku 100 tis. Z přijatých
>dokladů uplatňuji DPH, ale jak to bude s DPH na výstupu?
>Posílají 100 tis. na běžný účet, jiné informace zatím
>nemám, smlouvu jsem neviděla. A dávám dohromady DPH za
>6/16.
>Nemá někdo s tímto zkušenost?
>děkuji všem předem
Když nevíte co je ve smlouvě, tak si budeme navzájem vykládat nesmysly ....obecně snad jen mohu říct ....pokud si uplatňujete DPH z přijatých dokladů týkajících se této budovy, tak musí být v tržbě za tuto budovu DPH. Pokud by se tedy jednalo o nájem ...mohl by být osvobozený, ale potom nemáte nárok na DPH z přijatých plnění .... Ale ze zkušeností ...dostanete do ruky smlouvu a všechno bude úplně jinak ...bez smlouvy nic nazaúčtujete ....
Taky si myslím, že by se mělo DPH objevit i na výstupu, mám dojem, že je to obyčejný nájem, ale dali tomu debilní název. Nevím co tím sledují. Navíc majitel s.r.o. je na dovolené, tak si s tím neláme hlavu, i když jsem ho na tyto věci upozorňovala, když tu smlouvu dělali.
Ale asi mě moc neposlouchal. Ach jo, přesto vám všem děkuji.
Z hlediska DPH na výstupu je to u pachtovného stejné jako u dlouhodobého nájmu. Uplatňuje se jen pokud je sjednané ve smlouvě a jen mezi plátci, jinak je ze zákona osvobozené. Takže potřebujete znát smlouvu. Pokud by byl nájem (pacht) osvobozený, potom z nákladů k němu nemůžete uplatnit DPH na vstupu a navíc ještě se vás týká krácení koeficientem dalších vstupů - těch, které se vztahují k osvobozeným i neosvobozeným plněním (např. telefon, kanc. potřeby...)
Asi bude nejjednodušší neuplatňovat DPH na vstupu u ničeho, co souvisí s tím nájmem.
Všem mockrát děkuji za názory, jste moje povzbuzení, vidím, že všichni v této branži se potýkají s nějakými problémy a jsou lidičky, kteří rádi poradí. Děkuji a mějte pěkný zbytek dne
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 8. 2016 12:59
Prosím o jakýkoliv názor: s.r.o. provozovalo lékárnu, od 1.6.2016 tuto pronajímá /dle mého názoru/ jinému subjektu. Ve smlouvě mají uvedeno že se jedná o pachtovné včetně všech poplatků/vodné,el.energie,ochrana objektu apod./ za celkovou částku 100 tis. Z přijatých dokladů uplatňuji DPH, ale jak to bude s DPH na výstupu? Posílají 100 tis. na běžný účet, jiné informace zatím nemám, smlouvu jsem neviděla. A dávám dohromady DPH za 6/16.
Nemá někdo s tímto zkušenost?
děkuji všem předem