Pachtovné nebo nájemné?

• (neregistrovaný)

23. 8. 2016 12:59

Prosím o jakýkoliv názor: s.r.o. provozovalo lékárnu, od 1.6.2016 tuto pronajímá /dle mého názoru/ jinému subjektu. Ve smlouvě mají uvedeno že se jedná o pachtovné včetně všech poplatků/vodné,el.energie,ochrana objektu apod./ za celkovou částku 100 tis. Z přijatých dokladů uplatňuji DPH, ale jak to bude s DPH na výstupu? Posílají 100 tis. na běžný účet, jiné informace zatím nemám, smlouvu jsem neviděla. A dávám dohromady DPH za 6/16.
    Nemá někdo s tímto zkušenost?
    děkuji všem předem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 8. 2016 13:07

pája

Re: Pachtovné nebo nájemné?
      >Prosím o jakýkoliv názor: s.r.o. provozovalo lékárnu,
      >od 1.6.2016 tuto pronajímá /dle mého názoru/ jinému
      >subjektu. Ve smlouvě mají uvedeno že se jedná o
      >pachtovné

k pachtu-ten zn. nájem věci s právem obhospodařovat a spotřebovávat výnosy, čili podle mne je to špatně, měla být nájemní smlouva.K daním -neznám, nedělám, vyčkejte někoho dalšího.

včetně všech poplatků/vodné,el.energie,ochrana
      >objektu apod./ za celkovou částku 100 tis. Z přijatých
      >dokladů uplatňuji DPH, ale jak to bude s DPH na výstupu?
      >Posílají 100 tis. na běžný účet, jiné informace zatím
      >nemám, smlouvu jsem neviděla. A dávám dohromady DPH za
      >6/16.
      >Nemá někdo s tímto zkušenost?
      >děkuji všem předem

• 23. 8. 2016 13:25

DM (neregistrovaný)

Když nevíte co je ve smlouvě, tak si budeme navzájem vykládat nesmysly ....obecně snad jen mohu říct ....pokud si uplatňujete DPH z přijatých dokladů týkajících se této budovy, tak musí být v tržbě za tuto budovu DPH. Pokud by se tedy jednalo o nájem ...mohl by být osvobozený, ale potom nemáte nárok na DPH z přijatých plnění .... Ale ze zkušeností ...dostanete do ruky smlouvu a všechno bude úplně jinak ...bez smlouvy nic nazaúčtujete ....

• 23. 8. 2016 13:41

anonymm (neregistrovaný)

Taky si myslím, že by se mělo DPH objevit i na výstupu, mám dojem, že je to obyčejný nájem, ale dali tomu debilní název. Nevím co tím sledují. Navíc majitel s.r.o. je na dovolené, tak si s tím neláme hlavu, i když jsem ho na tyto věci upozorňovala, když tu smlouvu dělali.
      Ale asi mě moc neposlouchal. Ach jo, přesto vám všem děkuji.

• 23. 8. 2016 14:11

Lenka F. (neregistrovaný)

Z hlediska DPH na výstupu je to u pachtovného stejné jako u dlouhodobého nájmu. Uplatňuje se jen pokud je sjednané ve smlouvě a jen mezi plátci, jinak je ze zákona osvobozené. Takže potřebujete znát smlouvu. Pokud by byl nájem (pacht) osvobozený, potom z nákladů k němu nemůžete uplatnit DPH na vstupu a navíc ještě se vás týká krácení koeficientem dalších vstupů - těch, které se vztahují k osvobozeným i neosvobozeným plněním (např. telefon, kanc. potřeby...)

• 23. 8. 2016 15:16

anonymm (neregistrovaný)

Asi bude nejjednodušší neuplatňovat DPH na vstupu u ničeho, co souvisí s tím nájmem.
      Všem mockrát děkuji za názory, jste moje povzbuzení, vidím, že všichni v této branži se potýkají s nějakými problémy a jsou lidičky, kteří rádi poradí. Děkuji a mějte pěkný zbytek dne

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).