Re: ZET-eshopy-platební brána odpověď na
pro úplnost zde můj dotaz: Dobrý den, žádám o vyjádření jak fyzicky postupovat v souladu se zákonem o evidenci tržeb při zasílání datové zprávy správci daně o přijatých platbách platební bránou (eshop) platby probíhají nonstop 24hodin a fyzicky není možné, aby poplatník 24 hodin sledoval příjem objednávek -vytvoření objednávky zákazníkem a provázání s platební bránou probíhá automaticky bez nutnosti fyzické přitomnosti poplatníka. Možnost nastavení automatického zasílání datové zprávy na základě přijaté platby platební bránou se mi jeví v rozporu se zákonem o evidenci tržeb § 18 2 b).
Děkuji za odpověď.
Já mám jasno, to psal samotný AB, protože ten tvrdí, že je vše jednoduché, jasné, nezatěžující a vedle toho to přinese 18 miliard. A vo to tu de.
Hezký den!
na základě odpovědi GFŘ jsem svému klientovi poradila nevužívat platební bránu jako formu úhrady neb vůbec netuším jak dostát zákonu o ZET a přitom se nezhroutit, neb 24hodin 7 dní v týdnu se opravdu eshopu věnovat nemůže :-( AB a spol jsou naprosto održeni od reality :-(
AB lživě tvrdí, že ZET narovná trh.
Zde je vidět, že se trh naopak pokřiví.
Obchodníci chtějí za každou cenu prodat. Lidi si zvykli na platební brány. Obchodníci se jen tak této možnosti platby nevzdají. A tak budou porušovat stupidní ZET. Tedy někteří a tím dojde k pokřivení trhu.
V odpovědi od centrálního mozku lidstva je slovo "e-schop". To je signifikantní pro úroveň odpovídajících.
Hezký den!
>>Dobrý den,
>>jak jsem slíbila zveřejňuji odpověď z GFŘ:
>>"Při online platbě kartou přesměruje internetová
>>aplikace zákazníka na platební bránu banky, která
>>funguje
>>jako prostředník mezi obchodníkem a zákazníkem.
>>Zákazník vyplní číslo karty, datum ukončení platnosti
>>a kód
>>CVV2/CVC2. Následně se transakce ověří, a pokud jsou
>>zadané údaje v pořádku, platba proběhne. Obchodník
>>tak
>>vidí, že platba proběhla a že ji banka schválila.
>>Tento
>>okamžik je pro poplatníka považován za okamžik
>>uskutečnění evidované tržby ve vztahu ke karetním
>>transakcím
>>na internetu, tzn., že systém evidence tržeb musí
>>odeslat v takovém okamžiku údaje o evidované tržbě
>>správci
>>daně a vystavit účtenku zákazníkovi. V případě
>>e-schopů není původce tržby (zákazník) fyzicky
>>přítomen u
>>poplatníka a tudíž lze za splnění povinnosti vystavit
>>účtenku pokládat učinění takových úkonů, které lze za
>>běžných okolností bez dalšího důvodně považovat za
>>počátek zprostředkování účtenky původci plnění, tedy
>>které
>>za standardních okolností vedou ke zprostředkování
>>účtenky původci, např. vložení účtenky do obálky k
>>samostatnému odeslání a vhození do schránky, nebo
>>vložení
>>účtenky do krabice k dálkově objednanému zboží, které
>>čeká na expedici za podmínky, že toto zboží bylo v
>>nejbližší době expedice odesláno. Další možností je
>>odeslání
>>vystavené účtenky zákazníkovi elektronicky, např.
>>e-mailem v okamžiku uskutečnění tržby. "
>>
>>mám takový pocit, že mi vlastně vůbec neodpověděli
>>:-(
>
>můžu vědět, jak zněl dotaz?....pardon, nedočetla jsem a už jsem se ptala :o(
Re: EET-eshopy-platební brána odpověď na
Máte pravdu, dostala jste předem připravenou a schválenou odpověď, která se ovšem Vašeho dotazu týká jen vzdáleně. Ostatně myslím, že už jsem někde něco takového četl.
Podle mne je nejdůležitější částí odpovědi pasáž
"Obchodník tak vidí, že platba proběhla a že ji banka schválila. Tento
okamžik je pro poplatníka považován za okamžik uskutečnění evidované tržby ve vztahu ke karetním transakcím na internetu, tzn., že systém evidence tržeb musí odeslat v takovém okamžiku údaje o evidované tržbě správci daně a vystavit účtenku zákazníkovi."
Chápu to tak, že není nutné sledovat 24 hodin denně monitor, jestli něco nepřišlo. Je logické, že pokud obchodník spí, nic nevidí. Stejně tak nic nevidí, jestliže má přes víkend vypnutý třeba poštovní server. Zkrátka řečeno, pro obchodníka je datum uskutečnění evidované tržby okamžik, kdy se to dozví (snad). Přijde v pondělí do práce a začne vyřizovat. Bude sice trochu problém, pokud se bude jednat o platbu v cizí měně a datum evidované tržby bude jiné než datum na výsledné faktuře. Stejnou částku (v EUR) pak budete vykazovat po přepočtu aktuálním kurzem v každém případě jinak, což může vzbudit nežádoucí pozornost finančního úřadu, ale vše bude podle zákona.
Ostatně myslím, že problematiku online platby kartou finanční správa velmi podcenila, i v metodických pokynech je o ní jen pár řádek.
Vladimíre,
domnívám se, že jste nemístně optimistický. :-))
Podle ZET se musí zpráva na FS odeslat nikoliv až obchodník bude "něco vidět". To když pojede na 14 dní na dovolenou, tak příchozí platby bude vidět až za 14 dní a jedna nesouvisející odpověď e-mailem ho omilostní před sankcí ze ZET?
Souhlasím, že online platby kartou FS podcenila, ostatně jako ignoruje, že existuje nějaký reálný život, ve kterém nejsou jen zástupy daňových podvodníků.
Hezký den!
Re: EET-eshopy-platební brána odpověď na
>Vladimíre,
>
>domnívám se, že jste nemístně optimistický. :-))
To je jen takový "směch skvoz sljozy" jak by řekl klasik (v tomto případě snad Dostojevsky, jestli si to ze střední školy ještě pamatuji;-)
>Podle ZET se musí zpráva na FS odeslat nikoliv až
>obchodník bude "něco vidět". To když pojede na 14 dní na
>dovolenou, tak příchozí platby bude vidět až za 14 dní
>a jedna nesouvisející odpověď e-mailem ho omilostní
>před sankcí ze ZET?
Pak nastupuje řešení, že pokud obchodník pojede na dovolenou, vypne možnost platit kartou a na "e-schop" vyvěsí text "Vzhledem k nemožnosti dodržet ZET není po dobu mé dovolené platba kartou povolena. S případnými stížnostmi se prosím obracejte na Ministerstvo financí, Letenská 15, 118 10 Praha 1".
>Souhlasím, že online platby kartou FS podcenila,
>ostatně jako ignoruje, že existuje nějaký reálný život, ve
>kterém nejsou jen zástupy daňových podvodníků.
>
>Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 10. 2016 10:13
Dobrý den,
jak jsem slíbila zveřejňuji odpověď z GFŘ:
"Při online platbě kartou přesměruje internetová aplikace zákazníka na platební bránu banky, která funguje jako prostředník mezi obchodníkem a zákazníkem. Zákazník vyplní číslo karty, datum ukončení platnosti a kód CVV2/CVC2. Následně se transakce ověří, a pokud jsou zadané údaje v pořádku, platba proběhne. Obchodník tak vidí, že platba proběhla a že ji banka schválila. Tento okamžik je pro poplatníka považován za okamžik uskutečnění evidované tržby ve vztahu ke karetním transakcím na internetu, tzn., že systém evidence tržeb musí odeslat v takovém okamžiku údaje o evidované tržbě správci daně a vystavit účtenku zákazníkovi. V případě e-schopů není původce tržby (zákazník) fyzicky přítomen u poplatníka a tudíž lze za splnění povinnosti vystavit účtenku pokládat učinění takových úkonů, které lze za běžných okolností bez dalšího důvodně považovat za počátek zprostředkování účtenky původci plnění, tedy které za standardních okolností vedou ke zprostředkování účtenky původci, např. vložení účtenky do obálky k samostatnému odeslání a vhození do schránky, nebo vložení účtenky do krabice k dálkově objednanému zboží, které čeká na expedici za podmínky, že toto zboží bylo v nejbližší době expedice odesláno. Další možností je odeslání vystavené účtenky zákazníkovi elektronicky, např. e-mailem v okamžiku uskutečnění tržby. "
mám takový pocit, že mi vlastně vůbec neodpověděli :-(