Re: rodičovský příspěvek
Teď jsem na mateřské dovolené a synovi budou 2 roky v lednu.Chtěla jsem jen vědět, kdybych otěhotněla a abych nemusela nastoupit do práce(zaměstnání mám) na krátkou dobu,abych měla nějaký příjem,jestli se to dál řeší třeba nemocenskou.Díky
Ne, neřeší se to nemocenskou když nejste nemocná.
O jak dlouhou rodičovskou dovolenou jste zaměstnavatele požádala?
Zákoník práce § 196
Rodičovská dovolená
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Požádala jsem o mateřskou dovolenou na 3 roky u zaměstnavatele, ale peníze z úřadu práce, co dávají maminkám na výběr na 2, 3 nebo 4 roky, tak jsem si nechala jen na 2 roky s tím, že do dvou let dítěte otěhotním.A právě teď řeším jakým způsobem nebýt bez příjmu, protože po dosažení 2 let dítěte jsem vyčerpala ten limit.
Díky za odpověď
Tak že jste nepožádala o mateřskou dovolenou (ta je po dobu čerpání PPM nejčastěji v délce 28 týdnů), ale požádala jste o čerpání rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte. Do té doby budete doma, mohla byste sice požádat zaměstnavatele, zda byste se mohla vrátit z rodičovské dovolené dříve. S tím ale zaměstnavatel nemusí souhlasit, třeba má za vás sjednaný záskok po celou dobu čerpání RD.
I kdybyste v době čerpání RD byla nemocná, tak nárok na nemocenské dávky nebudete mít, jedině až po návratu do práce.
No tak s tím jste přece musela počítat, že se to nemusí povést. 220 tisíc je pro všechny stejně, jestliže je utratíte dřív, nemáte pak nic. Celkem logické. Navíc vám bylo již psáno, že mateřská dovolená trvá 28 týdnů, takže jste na rodičovské dovolené a to by vám stejně nepomohlo ani kdybyste otěhotněla a byla uznána práce neschopnou, protože v době rodičovské dovolené nemáte nárok na nemocenské dávky. Takže do 3 let věku dítěte budete doma a živit bude zřejmě druhý rodič.
Mateřská dovolená je po dobu pobírání PPM, takže ta už vám dávno skončila. Teď jste na rodičovské dovolené. Záleží na tom, o jak dlouhou dobu jste zaměstnavatele požádala. Jestli do 2 let dítěte, tak potom můžete nastoupit do práce a jestli onemocníte, budete mít nárok na nemocenskou. Jestli jste nepožádala o RD vůbec, má se za to, že chcete být na RD nejvyšší možnou dobu, tj. do 3 let věku dítěte. Potom samozřejmě na nemocenskou nárok mít nebudete, protože budete na RD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 10. 2016 10:25
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaké můžou být dál možnosti, když vám zkončí rodičovský příspěvek na 2 roky.
Může na to navázat další těhotenství,ale to bych musela jít asi na neschopenku,že, aby byl nějaký příjem.
Je možnost jít i do práce, ale to na krátkou dobu nechci.
Děkuji za odpověď.