Re: TZ zaúčtování
Dobrý den, já bych TZ dala na stejný účet, kde mám tu budovu.Stejně musíte navýšit původní kartu budovy o částku TZ.Pokud máte rovnoměrné odpisy navýšíte pův.cenu o cenu TZ a pokračujete v odpisech. Pokud máte zrychlený musíte dát koeficient pro TZ. Jinak do tohot ř.47 DPH to skoro nikdo nedává. ale patří to tam viz §4 o.4 d) DPH
Viděl bych to spíše jako samostatnou položku majetku. Píše se o tom v §26 v pokynu D-22.
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-zakony/Pokyn_GFR_D-22.pdf
O DPH nevím nic...
Já si myslím, že to TZ je, protože je zabudovaný do budovy (montovaly i rozvody, je na to projektová dokumentace). V tom D-22 jsem to nenašla (je tam zařízení kotelen pro průmyslovou výrobu, což nemáme). Co se týče ř. 47 našla jsem tohle, čili chápu, že to tam patří http://www.ucetni-portal.cz/priznani-k-dph-r-47-hodonota-porizeneho-majetku-372-d.html
Pořízení budovy jsem do toho řádku neuváděla, protože byla bez DPH. Snad je to správně, už z toho šílím...
No, s tím rozhodnutím to není tak jednoduché. Když to dáte do nákladů a má to být TZ, tak Vám to doměří. Ale když to dáte jako TZ, ale má to být do nákladů, tak Vám to opět doměří, protože jste ty náklady rozdělit na odpisy a nedal jednorázově. Takže si vyberte...;o)
Jinak dala bych jako TZ a na řádek 47, pokud byla budova bez DPH, tak se tam nedává.
Ve své praxi jsem se již setkala se situací, kdy finanční úřad vyřadil z daňově uznatelných výdajů daňové odpisy z důvodu chybného zařazení do odpisové skupiny, byť tak poplatník učinil z opatrnosti a odpisoval ročně nižší částky. Takže poplatník se může rozhodnout, ale FÚ může doměřit...
Dobrý den, řešila jsem letos také nákup a instalaci nového kotle pro vytápění a ohřev vody. Usoudila jsem, že jde o součást budovy. Protože původní kotel byl součástí pořizovací ceny, účtuji nyní jako opravu a udržování.
Také jsem se pídila po tom, co je to průmyslový kotel. Nakonec jsem někde našla, že se rozdílně přistupuje ke kotli, který je součástí nějaké technologie ( kotel ohřívající vodu při výrobě výrobku) a který slouží pro možnost užívat nemovitost (klasické vytápění budovy). Na výkonu tedy nezáleží, pouze na využití.
Snad mé rozhodnutí bylo správné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
12. 10. 2016 11:45
Dobrý den,
koupili jsme letos budovu a nyní jsme v ní nechali nainstalovat kotle (původně byl plynový nyní na uhlí) za 500 000 tis. Zadala jsem to do účetnictví jako TZ budovy. Teď ale nevím, jak zaúčtovat z 042 na 021 jako TZ stavby nebo na 022 a prosím evidujete se toto i v ř. 47 DPH jako pořízení majetku? Děkuji